Bez štrukturálnych reforiem bude ruská ekonomika rásť len minimálne

Moskva 4. februára (TASR) – Hospodársky rast Ruska sa v najbližších rokoch spomalí na "minimálnu úroveň", ak krajina neurobí vážne štrukturálne reformy. Povedal to tento týždeň americký ekonóm Nouriel Roubini na ruskom investičnom fóre Russia Forum 2012.
Podľa neho nepresiahne rast ruskej ekonomiky v dôsledku zlej demografickej situácie v blízkej budúcnosti 0,5 %. Krajina potrebuje zrealizovať štrukturálne reformy, ak chce rast hospodárstva urýchliť a zabezpečiť si stabilnú pozíciu v prípade, že dôjde k ďalším otrasom vo svetovej ekonomike.
Roubini upozornil, že napríklad reformy, ktoré Rusko zrealizovalo po kríze v roku 1998, umožnili ekonomický rast na úrovni asi 8 % ročne. To bol rast zhruba na úrovni ostatných krajín zoskupenia známeho ako BRIC (Brazília, Rusko, India, Čína). Po finančnej kríze v rokoch 2008 – 2009 sa však ruská ekonomika oživiť nedokázala a ešte stále nedosiahla rast, aký zaznamenávala pred ňou. Na porovnanie, v Číne a Indii, ktoré reformy uskutočnili, dosahuje ročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) približne 9 %.
Podľa Roubiniho aj súčasný ekonomický model Ruska sa môže dostať do ťažkostí, ak krajina nebude mať viac priamych investícií, menej byrokracie, slabší vplyv štátu na ekonomiku a nepokročí v privatizácii.
Podľa ruského štatistického úradu Rosstat HDP krajiny vzrástol minulý rok o 4,3 %. Ministerstvo hospodárstva tento rok očakáva spomalenie rastu na 3,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy