Spor bývalej Dexie a Ritro Finance má na stole Najvyšší súd SR

Bratislava 7. januára (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR má od minulého roka na stole kauzu, v ktorej ide takmer o 139 miliónov eur a úroky. Bývalú Dexia banku Slovensko (od 1. januára 2012 Prima banka Slovensko) zažalovala spoločnosť Ritro Finance (RF), pretože banka údajne porušila uzatvorenú zmluvu a pri obchodovaní na finančných trhoch neplnila pokyny firmy. Ritro Finance vraj prišla o spomínanú sumu a domáhala sa jej náhrady žalobou na Okresnom súde Bratislava I.
Súd ešte v máji 2010 rozhodol, že banka zaplatí škodu 139 miliónov eur a úroky. Svoje rozhodnutie oprel podľa vtedajšieho vyjadrenia hovorcu Pavla Adamčiaka o rozsiahle dokazovanie a 126-stranový znalecký posudok so 417 stranami príloh. Na pojednávanie na okresnom súde verejnosť prístup nemala. V januári 2011 odvolací Krajský súd v Bratislave rozsudok zrušil a vrátil prípad prvostupňovému súdu na nové rozhodnutie.
"Dôvodom rozhodnutia je, že odvolací súd konštatoval neúplné skutkové zistenia a z toho vyplývajúce možné čiastkové nesprávne právne závery," vysvetlil Adamčiak. Ritro Finance zrušujúce rozhodnutie napadlo dovolaním na Najvyššom súde SR. "V danej veci Najvyšší súd SR ešte nerozhodol," napísali TASR z Kancelárie predsedu NS SR. Spis je na NS SR od septembra minulého roku.
V súvislosti s touto kauzou mali problémy so zákonom aj štyria zamestnanci bývalej Dexie. V máji 2010 ich obvinili z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru SR Michala Slivku vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii vyšetrovanie ešte v januári 2011 zastavil. "Po dôkladnom a pomerne rozsiahlom vyšetrovaní bolo zistené, že uvedený skutok nie je trestným činom a nebol dôvod vec postúpiť inému orgánu," povedal Slivka. Dodal, že so závermi vyšetrovateľa sa stotožnil aj dozorujúci prokurátor.
Nadnárodná finančná skupina Dexia predala svoj majoritný podiel v Dexia banke Slovensko a od 31. marca 2011 je tak jej vlastníkom spoločnosť Penta Investments. Od 1. januára tohto roka sa zmenil jej názov na Prima banka Slovensko. S predajom podielu prešiel na nového majiteľa aj prípadný záväzok, ktorý by spomínaným súdnym sporom mohol banke vzniknúť. Penta nároky Ritro Finance odmieta, jej hovorca Martin Danko tvrdí, že aj keby na súde neboli úspešní, na banku to nebude mať vplyv.

Súvisiace články

Aktuálne správy