Medzitrh práce, o ktorom uvažuje MPSVR SR, je úspešný vo Francúzsku

Bratislava 3. mája (TASR) – Medzitrh, ktorý Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny plánuje zaviesť od roku 2012, vyspelá Európa už dávno využíva. Minister práce Jozef Mihál sa o tom presvedčil v pondelok 2. mája 2011 na návšteve Pôle – Emploi (obdoba slovenského ÚPSVARu) v Paríži.

"Nezamestnanosť u nás je momentálne okolo 9 %, mierne klesá. Máme množstvo opatrení na jej znižovanie. Snažíme sa ľudí motivovať, aby si aktívne hľadali prácu. Aby prijali aj slabšie platené zamestnanie, umožňujeme im po určitú dobu popri práci poberať aj časť štátnej dávky," vysvetlil generálny riaditeľ Christian Charpy.
Štruktúra francúzskych nezamestnaných je podobná, ako na Slovensku. Tvoria ju hlavne absolventi, seniori a dlhodobo nezamestnaní. "Ak odmietnu ponúknutú prácu, na dva mesiace im pozastavíme vyplácanie dávok," dodáva Charpy.

Skúsenosti ako bojovať s nezamestnanosťou a chudobou zbieral minister práce aj na ministerskom stretnutí OECD v Paríži. Témou konferencie bola hospodárska kríza a vývoj po nej. Ciele, ktoré si v tejto oblasti stanovila vláda Slovenskej republiky, sú rovnaké ako v mnohých ďalších členských štátov OECD. "Nikto nie je imúnny voči týmto problémom, všade žijú ľudia v chudobe," zdôraznil generálny sekretár OECD Angel Gurría.

Kľúčovou pre boj s nezamestnanosťou je motivácia pracovať, to znamená, že dávky nemôžu byť také vysoké, aby poberateľov uspokojili. Okrem predstaviteľov vlád členských štátov sú o tom presvedčení aj sociálni partneri.
"Sociálne dávky musia poskytovať motiváciu pracovať," uviedla Ronnie Goldberg z BIAC (Poradný výbor OECD pre podnikanie a priemysel).

Aby sa však ľudia mohli zapojiť do pracovného procesu, musia vznikať nové pracovné miesta. "Najlepšia sociálna politika je tá, ktorá vytvára pracovné miesta. Práve z tohto dôvodu meníme Zákonník práce, aby sme pomohli tvorbe týchto pracovných miest," skonštatovala španielska ministerka práce Leire Pajín Iraola.
Podobne reagovalo aj Fínsko, ktoré patrí ku krajinám so silným sociálnym programom. "Najlepšou sociálnou ochranou je zamestnanosť," tvrdí fínska ministerka práce Eeva Kuuskoski.

Slovensko svojou súčasnou sociálnou politikou potvrdilo, že patrí k vyspelým štátom OECD. "Zmeny v Zákonníku práce, reforma služieb zamestnanosti, zmeny v sociálnych dávkach – to všetko robíme s jedným cieľom: pomôcť slovenským občanom tak, aby sa zlepšila ich životná úroveň, ale zároveň to utiahla aj ekonomika štátu," uzavrel minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál.
Informáciu TASR poskytli z mediálneho odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Súvisiace články

Aktuálne správy