Výrobca čipov Qimonda dostane krízový úver v hodnote 325 miliónov eur

Drážďany 21. decembra (TASR) – Nemecká spolková krajina Sasko, výrobca čipov Infineon a Portugalská investičná banka sa dohodli, že poskytnú producentovi pamäťových čipov, spoločnosti Qimonda úver 325 miliónov eur (9,79 miliardy Sk).
Sasko požičia Qimonde 150 miliónov eur (4,52 miliardy Sk), materská firma Infineon 75 miliónov eur (2,26 miliardy Sk) a portugalská banka 100 miliónov eur (3,01 miliardy Sk). Oznámilo to dnes saské ministerstvo hospodárstva.
Nemecký výrobca mikročipov totiž varoval, že mu začiatkom roka dôjdu financie a potrebuje investora. Qimonda, rovnako ako jeho konkurenti, zápasí s prepadom cien pamäťových čipov, ktoré sa používajú najmä v počítačoch. Firma sa pokúšala tieto straty vykompenzovať radikálnym znížením výdavkov a prepúšťaním.
Sasko sa snaží zabrániť krachu spoločnosti Qimonda, pretože zamestnáva v hlavnom meste spolkovej krajiny, v Drážďanoch 3200 ľudí. Spolková vláda sa preto rozhodla poskytnúť producentovi čipov úver 150 miliónov eur (4,52 miliardy Sk) a vyzvala materskú spoločnosť Infineon, aby dala rovnakú čiastku. Tá však môže ponúknuť len 75 miliónov eur (2,26 miliardy Sk).
Infineon sa okrem toho snaží nájsť kupca, ktorému by predal svoj 77-% podiel v Qimonde.

Súvisiace články

Aktuálne správy