Polícia rozohnala demonštráciu vo Vladivostoku

Vladivostok 20. decembra (TASR) – Polícia v ruskom tichomorskom prístave Vladivostok dnes rozohnala demonštráciu proti vyšším clám na dovoz ojazdených áut zo zahraničia. Na akcii sa zúčastnili príslušníci špeciálnych policajných jednotiek OMON, ktorí zadržali najmenej 15 ľudí.
Bola to druhá takáto demonštrácia v priebehu týždňa. Vladivostok je významný prístav a vstupná brána pre dovoz ojazdených japonských áut.
Globálna finančná kríza si však v Rusku vyberá vysokú daň, keďže hlavným ťahúňom jeho ekonomiky je export ropy. Ceny tejto komodity však od júla klesli o viac ako 70 %. Vláda sa preto v rámci balíčka opatrení na pomoc hospodárstvu rozhodla zvýšiť clo na ojazdené zahraničné autá. Chce tak odradiť ľudí od kúpy dovážaných áut a obrátiť ich pozornosť na vozidlá vyrábané v Rusku, aby pomohla automobilovému priemyslu v boji so súčasnou globálnou krízou.
Na nedeľu 21. decembra sú naplánované ďalšie demonštrácie v 30 mestách po celej krajine, vrátane Petrohradu a Moskvy.
Premiér Vladimir Putin v tejto súvislosti varoval pred "akýmikoľvek pokusmi o destabilizáciu krajiny". Vláda sa snaží zabrániť sociálnym nepokojom. Ľudia majú totiž ešte stále v živej pamäti pád rubľa v roku 1998, ktorý v nich vyvoláva bolestné spomienky.

Súvisiace články

Aktuálne správy