Barel WTI skončil tento týždeň na hodnote 54,43 USD

New York 29. novembra (TASR) – Barel ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s termínom dodávky v januári stál v piatok na záver obchodného dňa na komoditnej burze v New Yorku 54,43 USD (1280 Sk). V porovnaní so začiatkom piatkovej sesie zlacnel len o cent. V Londýne barel Brentu zdražel v priebehu dňa o 36 centov na 53,49 USD.
Cena barelu WTI, hlavného druhu ropy, od ktorej sa na svetovom trhu odvodzujú ceny ostatných druhov tejto komodity, v piatok najskôr rástla, ale potom sa táto tendencia zastavila a nastal opačný vývoj.
Analytici dávajú stagnáciu ceny ropy na burze v New Yorku do súvislosti s protichodnými informáciami členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Niektorí z nich v piatok informovali, že medzinárodný kartel na riadnom zasadnutí v decembri príjme rozhodnutie o znížení dennej dodávky ropy na svetový trh, iní tvrdili, že takýto návrh neprejde.
Na dnešnom neformálnom stretnutí členov OPEC v Káhire sa nemá prijať nijaké rozhodnutie o ťažbe ropy kartelu.
Cena WTI by mala už v nasledujúcich dňoch klesnúť pod 50 USD za barel a ešte do konca decembra by mala testovať hranicu 40 USD. Názor vyslovil Jonathan Kornafel, riaditeľ pre Áziu spoločnosti Hudson Capital Energy v Singapure. Ďalší pokles ceny ropy by mal súvisieť s nepriaznivým vývojom americkej ekonomiky. Súčasne prichádzajú správy aj o oslabovaní tempa hospodárskeho rastu v ďalších častiach sveta, čo bude mať nepriaznivý vplyv na dopyt po komodite. Preto jej cena bude naďalej klesať.

Súvisiace články

Aktuálne správy