Španielska vláda schválila záchranný balík na oživenie ekonomiky

Madrid 28. novembra (TASR) – Španielska vláda dnes schválila záchranný balíček v hodnote 11 miliárd eur (331,39 miliardy Sk) na oživenie štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny, ktorú vážne zasiahla globálna finančná kríza. Balíček by mal prispieť k vzniku 300.000 pracovných miest v roku 2009.
Vláda totiž vyčlenila zo záchranného balíčka 8 miliárd eur (241.01 miliardy Sk) pre radnice na financovanie verejných prác, ktoré budú kompenzáciou za kolaps stavebného sektora. Ten bol v poslednom desaťročí hlavným motorom španielskej ekonomiky, ale v dôsledku úverovej krízy a prepadu trhu skolaboval.
Približne 800 miliónov eur (24,10 miliardy Sk) pôjde na pomoc automobilovému priemyslu, ktorý sa podieľa 26 % na celkovom exporte krajiny a pre problémy s odbytom áut na celom svete mu hrozí strata tisícov pracovných miest.
Podľa denníka El País záchranný balíček zodpovedá 1,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) Španielska a zvýši deficit verejných financií minimálne na 2,6 % v roku 2008. Konzervatívna opozícia preto obvinila vládu, že prehlbuje dlh Španielska.
Ekonomika krajiny je však na pokraji recesie. V 3. kvartáli 2008 sa HDP medziročne znížil o 0,2 % a nezamestnanosť dosiahla 11 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy