Euroframe predpovedá, že HDP eurozóny klesne v roku 2009 o 0,4 %

Ekonomická aktivita eurozóny sa na budúci rok v dôsledku globálnej finančnej krízy zníži o 0,4 %. Uviedol to prieskumný inštitút Euroframe vo svojej polročnej správe o vývoji ekonomiky v krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu.Podľa jeho odhadu hrubý domáci produkt eurozóny začne opäť mierne rásť až v roku 2010 a zvýši sa o 0,5 % a v roku 2011 o 1,6 %."Keby nebolo finančnej krízy v USA a jej prepojenia na finančný systém Európskej únie, ekonomika eurozóny by si udržala rastovú tendenciu a v roku 2009 by expandovala o približne 1 %," pokračuje správa.Euroframe ďalej predpovedá, že inflácia v eurozóne v nasledujúcich dvoch rokoch klesne pod cieľovú hranicu Európskej centrálnej banky (ECB), teda pod 2 %.

Brusel 26. novembra (TASR) – Ekonomická aktivita eurozóny sa na budúci rok v dôsledku globálnej finančnej krízy zníži o 0,4 %. Uviedol to prieskumný inštitút Euroframe vo svojej polročnej správe o vývoji ekonomiky v krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu.
Podľa jeho odhadu hrubý domáci produkt eurozóny začne opäť mierne rásť až v roku 2010 a zvýši sa o 0,5 % a v roku 2011 o 1,6 %.
"Keby nebolo finančnej krízy v USA a jej prepojenia na finančný systém Európskej únie, ekonomika eurozóny by si udržala rastovú tendenciu a v roku 2009 by expandovala o približne 1 %," pokračuje správa.
Euroframe ďalej predpovedá, že inflácia v eurozóne v nasledujúcich dvoch rokoch klesne pod cieľovú hranicu Európskej centrálnej banky (ECB), teda pod 2 %. Okrem toho očakáva, že banka v najbližších šiestich mesiacoch postupne zníži hlavnú úrokovú sadzbu na 2 %.
Nezamestnanosť v eurozóne v sledovanom období prudko stúpne a deficit verejných financií sa prehĺbi.

Súvisiace články

Aktuálne správy