Investičná príležitosť sa volá platina

Finančné trhy eurozóny naďalej ukazujú silné trhliny. Po záchrane bánk Dexia a Fortis je to v týchto dňoch ďalšia belgická banka KBC, ku ktorej sa naťahuje pomocná vládna ruka s balíčkom 3,5 mld. EUR. Problémy však majú aj rakúske banky ako Erste Bank a Raiffaissen International Bank, v súvislosti s ktorými bol včera vydaný zákaz špekulatívneho predaja na krátko po dobu jedného mesiaca. Po predošlej snahe podporiť maďarskú ekonomiku je tu druhý adept na záchranu. Na zabezpečenie likvidity finančného sektora včera ECB schválila podporný balíček dánskej centrálnej banke v objeme 12 mld. eur. Zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu na Starom kontinente včera potvrdil aj prieskum nemeckej ekonomickej nálady, ktorá podľa inštitútu IFO klesá už piaty mesiac v rade. Nálada medzi podnikateľmi je dokonca najhoršia od polovice roka 2003. Výsledky prieskumu IFO včera trh ani nestačil poriadne stráviť, keď vystúpil nemecký minister financií Stainbrück so slovami, že táto najväčšia európska ekonomika je v recesii.

Na tieto udalosti a výsledky včera komodity nemohli zareagovať inak než ďalším ústupom. Najmä tú časť komoditného koša, ktorá je viac ovplyvnená dopytovými fundamentmi, tlačili na ústup obavy z nižšej spotreby. Komodity ako celok navyše tlačil silnejší dolár, ktorý sa po týchto európskych výsledkoch vyšplhal po chrbte spoločnej európskej meny na dva a pol ročné maximá voči euru. Dolár so svojim indexom DX rástol voči všetkým šiestim hlavným svetovým menám na najvyššiu hodnotu od apríla 2006 a pokračoval tak v intenzívnom medveďom tlaku na komodity denominované v USD.

Ropa včera zaznamenala nové tohtoročné minimá, keď sa dostala na krátky čas pod 61,50 USD/barel. Celková včerajšia strata bola 1,4 %, keď ropa zatvárala na najnižšej hodnote od mája 2007. V predošlom týždni ropa stratila približne 11 % zo svojej hodnoty a od svojho historického maxima, dosiahnutého v júli tohto roka, je ropa nižšie o takmer 60 %. Riziko, že sa ropa dostane ešte nižšie, tu stále existuje, no zároveň sa ropným medveďom môže stále viac zužovať priestor pre manipuláciu. Tento týždeň je pre ropu hlavným strašiakom sumár ekonomických výsledkov z USA, kde sa spotrebováva až štvrtina celosvetovej produkcie ropy. Trh sa koncentruje najmä na štvrtkové zverejnenie HDP za 3. kvartál, no aj dnešok ponúkne zaujímavý výsledok z indexu cien domov S&P /CaseShiller a následne spotrebiteľskej dôvery. Horší výsledok by prakticky len potvrdil zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu a obavy z pokračovania poklesu americkej spotreby energií.

Už teraz sa pri tom pokles spotreby ropy a ropných produktov v USA nedá prehliadnuť. Napriek najnižšej cene benzínu v USA za posledné dva roky Američania výrazne obmedzujú cestovanie. Najnovší augustový údaj hovorí o najnižšom počte najazdených míľ v histórii tejto štatistiky, to znamená od roku 1942. Výrazné obmedzenie cestovania napriek nízkej cene palív dáva výstražný signál tým, ktorí uvažujú o možnom spätnom návrate spotreby do zelených čísiel. USA rovnako ako štáty eurozóny ťaží finančná kríza, ktorá sa stále viac začína odzrkadľovať na reálnej ekonomike. V Európe sa už začalo otvorene hovoriť o ekonomickej recesii, v USA sa to pravdepodobne ešte len čaká. Tento týždeň by sa mohli Štáty dostať už na okraj recesie (z technického hľadiska predstavuje záporný výsledok HDP aspoň dva kvartály za sebou). Prvý mínusový výsledok HDP sa čaká už tento týždeň ( výsledok HDP za 3. kvartál bude zverejnený vo štvrtok). Stále teda existuje šanca, že sa dočkáme ešte nižšej ceny ropy , než je v súčasnosti. Na druhú stranu sa však na rope začínajú koncentrovať aj podporné fundamenty.

Včera ruský minister financií zverejnil zámer obmedziť export ruskej ropy do zahraničia. Týmto krokom chce tento druhý najväčší producent ropy zrejme podporiť efekt piatkovej intervencie OPECu (krátenie ropnej produkcie o 1,5 mil. barelov /deň). Ďalšiu podporu môže ropa získať z blížiacej sa vykurovacej sezóny, ktorá je z pravidla spojená so zvýšenou spotrebou energií na severnej pologule. Na dôležitosti tohto faktora pridáva predikcia chladnejšej zimy, než bola v predošlom roku. V neposlednom rade netreba zabúdať ani na ochotu OPECu znova zasiahnuť do trhu s ropou intervenciou, ak bude cena ropy ďalej klesať. Tento vplyv je nezanedbateľný a z krátkodobého hľadiska s ním treba rátať. Z dlhodobejšieho hľadiska by však znova mohli na ropu doľahnúť globálne ekonomické problémy.

Okrem toho doterajšie snahy OPECu umelo ovplyvniť cenový vývoj ropy nebol príliš efektívny. Silnejším činiteľom, ktorý výrazne viac ovplyvnil nárast ceny bol pokles ropných výrobných (produkčných) kapacít. Tento vplyv sa v tomto roku viac krát ukázal v podobe častých vojnových útokov na zariadenia rafinérií v Nigérii, výraznejšiu úlohu však mali napríklad v prípade dvojmesačného štrajku pracovníkov PDVSA vo Venezuele v roku 2002, alebo v prípade invázie US vojsk do Iraku. Intervencia OPECu, to znamená zníženie ropných dodávok, však na výrobných kapacitách nič nemení. Bolo by nezodpovedné hovoriť o tom, že opakovaný zásah OPECu by nemal mať vplyv na cenový vývoj. Z dlhodobejšieho hľadiska však tento faktor nemusí mať takú silu, ako krajiny OPECu dúfajú. Cena ropy na úrovni 50 USD/barel tak zostáva stále v hre.

Dnes sa dočkáme zverejnenia výsledkov indexu cien domov S&P /Case Shiller a následne spotrebiteľskej dôvery za mesiac október. Výsledky sa čakajú horšie, no ich medvedí vplyv môže limitovať čakanie na zajtrajšie zasadnutie FOMC. Členovia tohto výboru budú rozhodovať o úrokových sadzbách a trh ráta s redukciou sadzieb zo súčasných 1,5 % na 1 %. Nižšie úrokové sadzby sú priaznivým signálom pre ekonomiku a zároveň znižuje atraktivitu dolára. V oboch prípadoch je to pre ropu povzbudivý vplyv. Dnešné obchodné pásmo môžu vymedzovať úrovne od včerajšieho minima 61,30 až po 67 UDS/barel.

Platina –investičná príležitosť

Tento vzácny kov je v súčasnosti pod silným výpredajovým tlakom. Rovnako ako ostatné komodity trpí najmä silným dolárom a obavami investorov z poklesu dopytu. Od svojich tohtoročných cenových vrcholov na 2 500 USD/uncu, platina stratila už viac ako 70 % zo svojej hodnoty. Hlavným medvedím tlakom je pokles globálneho dopytu po automobiloch, ktorý využíva až 60 % celkových platinových zásob na výrobu auto katalyzátorov. Prepad predaja automobilov na celom svete sa nedá odškriepiť, ani riziko pokračovania v tomto trende, v dôsledku súčasnej finančnej krízy. Podobne ako na rope sa dá čakať ešte pretrvávania tohto nezanedbateľného medvedieho faktora. Na druhej strane sa však platina začína kryštalizovať ako vhodná investičná alternatíva s dlhodobejšou perspektívou. Dôvodov je hneď niekoľko:

Prvý dôvod je, že súčasná cena platiny je pod alebo približne na úrovni hodnoty zlata. Tento nepomer trval približne mesiac (od 18. septembra do 21. októbra). V historickom kontexte sa s lacnejšou platinou než je zlato stretneme skôr výnimočne. V tomto roku malo zlato navrch hlavne z dôvodu jeho atraktivity, ako bezpečnej investičnej alternatívy a naopak keď platina ťahala za kratší koniec dôsledkom obáv z poklesu dopytu po automobiloch. Druhý dôvod súvisí s prichádzajúcou hlavnou sezónou pre šperkársky priemysel. Šperky z platiny sú vyhľadávanejšie než šperky z iných vzácnych kovov. Tretí a najdôležitejší dôvod je, že súčasná cena platiny okolo 800 USD/uncu výrazne ohrozuje producentov tohto kovu. Táto cena sa totiž značne priblížila v niektorých prípadoch dokonca prekročila náklady na produkciu a z tohto vzácneho kovu sa môže stať kov ešte vzácnejší. Priemerné náklady na produkciu platiny je od 600 do 1 100 USD na jednu uncu, pričom väčšina producentov sa približuj e skôr k hornej hranici.

Z krátkodobého hľadiska je platina, rovnako ako ostatné komodity, vrátane zlata, ohrozená najmä silným dolá

Súvisiace články

Aktuálne správy