Inflácia v Nemecku v októbri pravdepodobne spomalila

Berlín 28. októbra (TASR) - Inflácia v Nemecku v októbri s najväčšou pravdepodobnosťou opäť spomalila už tretí mesiac po sebe, a to vďaka zlacneniu ropy a sezónnych potravín.

Berlín 28. októbra (TASR) – Inflácia v Nemecku v októbri s najväčšou pravdepodobnosťou opäť spomalila už tretí mesiac po sebe, a to vďaka zlacneniu ropy a sezónnych potravín. Vyplýva to zo štatistických údajov z najľudnatejšej spolkovej krajiny Severné Porýnie – Vestfálsko.

Ročná miera inflácie v tomto spolkovom štáte v októbri klesla na 2,3 %. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny znížili o 0,2 %.

Štatistické údaje z Nemecka sú jedným z hlavných ukazovateľov vývoja inflácie v eurozóne. Severné Porýnie – Vestfálsko sa podieľa približne tretinou na výške indexu spotrebiteľských cien v celom Nemecku, preto hodnoty z tejto spolkovej krajiny ekonómovia pozorne sledujú.

Podľa prieskumu agentúry Reuters analytici odhadujú, že októbrový index spotrebiteľských cien v Nemecku sa medzimesačne zníži o 0,2 % a ročná miera inflácie spomalí zo septembrových 2,9 % na 2,4 %. Spolkový štatistický úrad zverejní tieto údaje v stredu.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy