Rast úverov v eurozóne zasiahla globálna kríza

Frankfurt nad Mohanom 27. októbra (TASR) - Tempo rastu firemných úverov spomalilo v eurozóne na najnižšiu úroveň za dva roky.

Frankfurt nad Mohanom 27. októbra (TASR) – Tempo rastu firemných úverov spomalilo v eurozóne na najnižšiu úroveň za dva roky. To zvyšuje pravdepodobnosť, že Európska centrálna banka (ECB) zredukuje úrokové sadzby.

Objem úverov pre podniky sa v septembri medziročne zvýšil o 12,1 %, pričom ešte v auguste to bolo 12,6 %, zatiaľ čo pôžičky pre domácnosti v sledovanom období dokonca klesli o 3,8 %.

Podľa ekonómov tieto údaje len podčiarkli negatívny vplyv globálnej úverovej krízy, ktorá sťažuje prístup firiem aj domácností k pôžičkám. Odhadujú tiež, že to najhoršie ešte len príde.

"Hrubý domáci produkt krajín eurozóny sa znižuje a klesá aj inflácia. Tieto údaje určite nie sú prekážkou pre uvoľnenie menovej politiky. Očakávame, že ECB zníži úrokové sadzby pred koncom roka o 100 bázických bodov," vyhlásil analytik Aurelio Maccario z UniCredit.

ECB 8. októbra v spolupráci s poprednými svetovými centrálnymi bankami znížila úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu na 3,75 %. Ako dôvod uviedla spomalenie inflácie. V septembri totiž rast spotrebiteľských cien v eurozóne klesol na 3,6 % a očakáva sa, že sa bude naďalej znižovať až na cieľovú hranicu ECB, ktorou sú 2 %.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy