Akcie striehnú na udalosti tohto týždňa

Piatkový akciový kokteil: DJIA 30 -3,59%/8378, S&P 500 -3,45%/876, Nasdaq Composite -3,23%/1552Piatok sa akciovými trhmi prehnala vlna tsunami spustená počas japonského obchodovania.

Piatkový akciový kokteil: DJIA 30 -3,59%/8378, S&P 500 -3,45%/876, Nasdaq Composite -3,23%/1552

Piatok sa akciovými trhmi prehnala vlna tsunami spustená počas japonského obchodovania. Európska seansa odpovedala na túto paniku prudkým výpredajom európskych akcií ako aj US indexových futures. S tými bolo po prudkom prepade zastavené obchodovanie, ktoré sa spustilo až po oficiálnom otvorení Wall Street o 15:30. Pri takejto panike boli na mieste aj úvahy, či sa vôbec obchodovanie s akciami začne.

Zastavenie obchodovania pri súčasnej situácií je jedným z možných riešení prudkého prepadu cien akcií, ale netreba zabúdať, že ide len o dočasné riešenie, ktoré by nemalo vplyv na dlhodobú stabilizáciu akcií. Problémy v reálnej ekonomike sa nedajú vyriešiť zastavením akciového obchodovania. Po gongu na Wall Street prinieslo obchodovanie prudký nárast volatility, kedy futures na index DJIA 30 ihneď oslabil na nové minimá pod hladinu 8 000 bodov. Index volatility VIX tak dosiahol nové historické maximá. Akcie sa pohybovali na tektonickej pôde, kedy nový prepad mohol prísť z ktorejkoľvek strany. Krokom k stabilizácii prepadov akcií bolo zverejnenie lepších ako očakávaných predajov existujúcich domov za september. Tieto výsledky zabránili pokračovaniu prudkého predaja akcií, ale je potrebné si uvedomiť, že nárast predaja smeroval hlavne zo západu US, teda zo štátov, kde ceny domov prudko klesajú a už začínajú lákať prvých kupcov hlavne v reakcii na predaje domov, ktorých m ajitelia nezvládali splácať svoje hypotéky. Najstratovejším sektorom piatkového obchodovania bol energetický sektor, ktorý sledoval prepad cien ropy. Tá síce získala býčí signál v znížení produkcie OPECom, ale obava o globálny ekonomický rast je stále silnejším medvedím faktorom. Pokles cien ropy je síce pre akcie energetického sektora signálom v smere ich oslabovania, ale druhou stranou mince je ich vplyv na US spotrebiteľa. Pokles cien energií, hlavne benzínu, uvoľňuje domácnostiam ruky v spotrebe, kedy im zníženie výdavkov na energie umožňuje uspokojovať iné potreby. Pokles cien ropy je tak pre spotrebiteľov oveľa väčším stimulačným balíčkom než ten zo začiatku tohto roka.

Celkovo tak skončili akciové trhy v miernejších stratách, než poukazovali futures. Tento vývoj však nie je víťazstvom býčieho tábora obchodníkov, ale skôr stabilizáciou pred ďalším prepadom. Akciové trhy totiž majú k svojmu dnu ďalekú cestu a je mylné sa domnievať, že kríza, ktorú už aj oficiality prirovnávajú rozsahom k veľkej hospodárskej kríze, dosiahne svoje dno necelých 15 mesiacov po jej začiatku. Cieľom pre akciový index DJIA 30 je tak úroveň 7 000 bodov.

V piatok po zatvorení trhov sme boli svedkami kolapsu ďalšej malej US banky. Obeťou, šestnástou v poradí, sa stala banka Alpha Bank and Trust. Paulsonov plán na pomoc regionálnym bankám zatiaľ nebol oficiálne predstavený, ale ako je vidieť, tento segment bankovníctva jasne potrebuje pomoc. Tieto regionálne banky síce na svojich bilanciách po väčšinou nemajú toxické cenné papiere, ale naopak držia na svojich knihách priamo úvery poskytnuté realitnému sektoru, ktoré sa spolu so zhoršujúcou sa situáciou v realitnom sektore menia na balvany, ktoré ťahajú regionálne US banky k vode. Paulson sa ale miesto regionálnych bánk vo svojich piatkových vyhláseniach sústredil na problémy US poisťovní a jeho slová pomohli tiež k stabilizácii akcií. Tie by tak mohli mať nárok na získavanie zdrojov z plánu TARP. Tento krok je logický, nakoľko poisťovne držia na svojich knihách obrovský objem investícií, či už vo forme akcií alebo aj rizikových cenných papierov. Pokles cien a kciových portfólií a zároveň držba rizikových aktív predstavujú pre poisťovne obrovské problémy a tak je pomoc pre tieto inštitúcie istá.

Pre dnešný deň je hlavným makroekonomickým výsledkom predaj nových domov za september, ktorý sa očakáva s mierne horším výsledkom, kvartálne výsledky dnes nezverejňuje žiaden líder akciových trhov. Futures na US akciové indexy poukazujú na otváranie v silných stratách v okolí -3%. Hlavným supportom pre futures na akciový index DJIA 30 je tak úroveň 7 880 bodov, minimá z 10. októbra, kedy prebiehali aukcie credit default swapov na dlh Lehman Brothers. Jeho prelomením sa otvára priestor k hladine 7 600 bodov ako hlavnej býčej línii, ktorá ovplyvňuje pohyb akciového indexu od roku 1987. V piatok akcie svojimi prepadmi nenasledovali globálny trend prudkých výpredajov a tak by dnes mohli tieto svoje straty dobehnúť, nakoľko nás tento týždeň čaká množstvo dôležitých udalostí. V prípade pozitívneho vývoja na akciových trhoch sa otvára pre inde x priestor k hladine 8 450 bodov. Obrat by mohli priniesť nové intervencie zo strany vlády alebo FEDu.

Tento týždeň hrajú prím makroekonomické udalosti pred akciovými zverejneniami. Už zajtra bude zverejnený augustový výsledok Case-Shillerovho indexu cien domov, v stredu bude zverejnený výsledok objednávok tovarov dlhodobej spotreby spolu s výsledkom rozhodovania o úrokovej sadzbe FOMC, kde sa očakáva znižovanie o 500 bp na 1,00% . Hlavné číslo tohto týždňa, výsledok HDP, sa očakáva už vo štvrtok, kde by mala byť zverejnená kontrakcia ekonomického rastu za 3Q. V piatok budú zverejnené údaje o osobných príjmoch a výdavkoch. Makroekonomický kalendár je tak bohatý, ale očakávanie kontrakcie ekonomického rastu za 3Q bude držať akciové trhy na strane ich poklesu. Korporátny kalendár ponúkne tento týždeň kvartálne výsledky spoločností: Kraft Foods, Exxon Mobil (komponenty indexu DJIA 30), z technologického sektora Electronic Arts, Motorola, Eastman Kodak, Garmin a z finančného sektora spoločností Visa a MetLife.

Poznámka: US akciové trhy dnes kvôli posunu času otvárajú obchodovanie o 14:30 CET.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ján Beňák


Súvisiace články

Aktuálne správy