Chytí sa OPEC do ropnej pasce?

Od kedy OPEC zmenil termín riadneho stretnutia z 18. novembra na 24. október, trh neprestáva špekulovať o znižovaní produkcie ropy zo strany štátov združených v tejto organizácii (predstavuje približne 40 % celosvetovej ropnej produkcie). Oficiálny dôvod stretnutia je síce diskusia o dôsledkoch súčasnej finančnej krízy na trh s ropou, no už dvoj násobná zmena termínu stretnutia na skorší dátum (pôvodne bol míting naplánovaný na december) nenecháva nikoho na pochybách, že sa jedná o čosi iné. Cena ropy od dosiahnutia cenových maxím nad 147 USD/barel (v júli 2008) stratila za ostatné 4 mesiace viac ako 50 % zo svojej hodnoty. Pre väčšinu štátov v tejto organizácii je ropa hlavným vývozným artiklom a najväčším zdrojom príjmov. Niet divu, že sa OPEC ponáhľa so stretnutím, aby mohol zachrániť čo sa dá. Minulý týždeň teda ešte platila kamufláž s odôvodnením, že na mítingu pôjde o nevinnú diskusiu, no od pondelka sa viacerí predstavitelia OPECu otvorene vyjadrujú k intervencii, ku ktorej by OPEC mohol pristúpiť. Špekulácie analytikov i samotných zástupcov tejto organizácie hovoria o možnej dennej redukcii ropných dodávok o 0,5 až 3 mil. barelov. Pritom nie je vylúčený ani scenár postupného znižovania ropných dodávok so štartom -1 mil. barelov /deň. Hlavným motívom štátov OPECu je udržanie štátnych rozpočtov, ktoré vo väčšine krajín ráta s najnižšou cenou ropy na úrovni 65 USD/barel. Cieľom OPECu je teda v prvom rade dosiahnutie čo najskoršej stabilizácie ceny, ďalej udržanie ceny ropy v rozmedzí 70 až 90 USD/barel v priebehu roku 2009.

Hlavou proti múru

Súčasná produkcia krajín OPECu je približne 32,2 mil. barelov za deň. Zníženie o 2 mil. barelov by dostal produkciu na úroveň okolo 30 mil. barelov /deň. Podľa priloženého grafu týmto objemom v roku 2007 zodpovedala cena okolo 55 USD/barel, čo je úroveň približne o 15 dolárov nižšie, než súčasná cena (70 USD/barel). 2 miliónové zníženie dennej produkcie by teda mohlo stačiť pre súčasnú situáciu, kde sú však prípadné ďalšie straty na spotrebe? Alebo si takúto možnosť OPEC vôbec nepripúšťa?

Viacero ekonómov varuje, že súčasná finančná kríza ani z ďaleka nepovedala posledné slovo a napriek sústredenej snahe USA (najväčší spotrebiteľ energií na svete) podchytiť finančný sektor, ďalšie obete najmä z firemného sektora, ešte môžu prísť. Samotný šéf FEDu Bernnake viac krát upozornil, že hoci by sa podarilo stabilizovať finančný sektor, reálnej ekonomike to môže trvať podstatne dlhšie a proces zotavovania môže byť náročnejší. Keby sme to chceli ukotviť do časového rámca, stabilizácia finančného sektora by sa podľa ekonómov mohla na reálnej ekonomike prejaviť s odstupom 6 až 12 mesiacov. Minimálne do vtedy treba rátať s ekonomickým útlmom. Je otázne, či s ďalším minimálne pol ročným poklesom dopytu, ráta aj chystaná intervencia OPECu. (6 až 12 mesačný horizont prichádza do úvahy samozrejme za predpokladu, že sa finančný sektor skutočne podarí stabilizovať a úspešne „nakopnúť“ výrobný sektor a podnikateľské aktivity.) OPEC sa nemôže s dopytom opierať ani o ázijské rýchlo napredujúce ekonomiky. Stačí sa pozrieť na výsledok čínskej spotreby ropy, ktorý vykazuje pokles už piaty kvartál za sebou a bolo by naivné dúfať, že sa ďalšie spomaľovanie ekonomiky vyhne Číne, alebo Indii.

Pasca – alebo kto druhému jamu kope…

Treba si priznať, že riziko zlacňovania ceny ropy bude existovať napriek prípadnému zníženiu ropných dodávok. V takomto prípade by sa samotný OPEC chytil do vlastnej pasce. Nižšie dodávky za nižšie ceny môžu ešte viac ohroziť štátne rozpočty štátov OPEC. Týka sa to najmä krajín so slabšou ekonomikou a väčšou závislosťou na predaji ropy, ako je napríklad Nigéria (zisky z ropy tvoria približne 90 % celkových vládnych príjmov). Ďalší pokles ceny spolu so znižujúcim sa dopytom tak môže znova tlačiť OPEC, aby skracovanie ropných dodávok znova a znova opakoval. Tento týždeň sa hovorí aj o možnosti, že sa k intervencii OPECu pripoja aj niektorí producenti mimo tohto združenia. Doterajšie rokovania s Ruskom (druhý najväčší producent ropy), však zatiaľ naznačujú len nepriamu podporu. Rusko zrejme nechce prísť o konkurenčnú výhodu, ktorú by mu OPEC s intervenciou poskytol a navyše zadarmo.

Dlhodobý výhľad

V prípade pokračovania v slabých makroekonomických fundamentov sa dá očakávať ďalší výpredajový tlak na trhu s ropou. Akákoľvek intervencia OPECu, či už tá, ktorá sa chystá tento piatok, alebo tie budúce, môžu cenu na určitý čas stabilizovať, bude to však len dobiehanie ponuky voči klesajúcemu dopytu. Ďalšie zlé ekonomické výsledky budú novým zdrojom sily trhových ropných medveďov. V takomto prípade by sa túžby OPECu na dosiahnutie ceny 90 USD/barel ku koncu nasledujúceho roka nemuseli vyplniť, naopak reálnejšie vyznievajú predikcie s cenou 50 až 45 USD/barel.

Dnešný výhľad

Šéf FEDu Bernanke včera avizoval ďalšie odhodlanie USA podporiť finančný sektor. Jedná sa o balíček 540 mld. USD, určených najmä na odkupovanie krátkodobých cenných papierov od peňažných fondov. Má sa tým zabezpečiť dostatok prostriedkov pre fondy, aby mali z čoho vyplácať prípadné vyberania vkladov z depozitov. Na túto novú snahu trhy ani nestačili poriadne zareagovať, keď im optimizmus z tvári dokonalo vymazal prejav guvernéra BOE. King včera oficiálne vyjadril obavy o recesiu britskej ekonomiky, čím doslova zaťažil britskú libru olovenou ťarchou. Riziko, že by k podobnému kroku mohli pristúpiť aj predstavitelia eurozóny, stiahlo nadol aj euro. Po chrbtoch týchto mien si dolár zabezpečil ešte väčšiu atraktivitu a voči euru dosiahol najvyššiu cenu od novembra 2006. Oproti libre dosiahol dolár dokonca najvyššiu úroveň od septembra 2003.

Drahší dolár tlačí na ropu i na celý komoditný kôš, ako na dolárové investičné alternatívy.
Ropa (CLZ8) pod týmto tlakom včera stratila viac ako 6 dolárov z ceny a hrozí jej, že bude strácať ďalej. Dnes sa ropa dočká výsledkov US ropných zásob a podľa trhového konsenzu by malo ísť o vyššie stavy zásob ropy, benzínu i destilátov. Popri silnejúcemu doláru a naopak možnej intervencii OPECu je tento faktor na vedľajšej koľaji, no i tak môže pomôcť nakloniť jazýček váh na stranu trhových ropných medveďov. Cena ropy sa tak môže skloniť pod 68 až k 65 USD/barel.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy