George W. Bush sa snaží upokojiť obavy týkajúce sa záchranného plánu

Washington 27. septembra (TASR) – Americký prezident George W. Bush sa dnes snažil upokojiť obavy týkajúce sa záchranného plánu v hodnote 700 miliárd USD (14,4 bilióna Sk) pre finančný sektor. Bush uviedol, že náklady na plán budú podstatne nižšie, pretože cena problematických aktív, ktoré chce vláda vykúpiť od finančných spoločností, časom vzrastie.

Prezident USA verí, že legislatíva, o ktorej bude Kongres rokovať aj počas víkendu, bude schválená vo veľmi krátkom čase. Dodal, že existuje dohoda týkajúca sa hlavných princípov plánu.

"Musíme znova uvoľniť úvery pre spotrebiteľov a firmy znížením rizika, ktoré predstavujú problematické aktíva," povedal Bush vo svojom príhovore v americkom rozhlase. "Musíme zaručiť ochranu daňových poplatníkov, aby sa skrachovaní šéfovia nedostali šťastne k dolárom z vašich daní, a musíme vytvoriť komisiu z predstaviteľov republikánov aj demokratov, ktorá by kontrolovala toto úsilie."

Bush sa snažil utlmiť obavy, že plán bude stáť daňových poplatníkov príliš veľa. "Náklady na plán budú nakoniec oveľa nižšie ako 700 miliárd USD. Cena mnohých aktív, ktoré vláda kúpi, s najväčšou pravdepodobnosťou časom stúpne. To znamená, že vláda dostane veľkú časť, možno aj všetky, svojich peňazí naspäť."

Prezident tiež zopakoval varovanie, že krach finančného systému ohrozí ekonomiku a povedie k "hlbokej a bolestivej recesii".

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy