Bernanke: Trhy sú pokojnejšie, no situácia je ďaleko od normálu

Washington 13. mája (TASR) – Otrasy na finančných trhoch sa do určitej miery zmiernili, no situácia je ešte "ďaleko od normálu", povedal dnes predseda Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke.

Centrálna banka urobila od marca niekoľko nekonvenčných krokov, aby pomohla bankám a veľkým investičným firmám prekonať problémy a dostať sa k novým úverom.

"Zdá sa, že tieto kroky sa začínajú vyplácať a prispievať k určitému zlepšeniu na finančných trhoch," povedal šéf Fedu v prejave na konferencii o finančných trhoch. "Najmä mimoriadne rozhodnutie centrálnej banky v marci, keď umožnila investičným firmám požiadať ju o núdzové úvery, podľa všetkého zvýšilo dôveru," povedal Bernanke.

Ako dodal, už sú tu určité náznaky zlepšenia, no podmienky na finančných trhoch sú ešte stále ďaleko od normálu. "Napríklad ešte stále pretrváva napätie, čo sa týka široko používanej referenčnej úrokovej miery LIBOR," dodal šéf Fedu.

Okrem toho sa ukazuje, že so zabezpečením si financií má problémy veľmi veľký počet komerčných bánk. To bolo vidieť najmä pri aukčnom programe Fedu, v rámci ktorého centrálna banka uvoľnila miliardy dolárov na krátkodobé pôžičky. Podľa Bernankeho bola účasť na tomto programe zo strany komerčných bánk skutočne mimoriadna.

Šéf Fedu pripomenul, že členovia centrálnej banky sú do budúcnosti pripravení aj na zvýšenie rozsahu spomínaných úverov, ak to vývoj na finančných trhoch umožní.

Nevyjadril sa však ani k budúcim krokom americkej centrálnej banky s ohľadom na úrokové sadzby, ani k stavu americkej ekonomiky, ktorá je podľa viacerých pozorovateľov na prahu recesie, prípadne do nej už padá.

S cieľom podporiť ekonomiku Fed minulý mesiac znížil kľúčovú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 2 %. V rovnakom čase však vedenie banky dalo najavo, že tento spôsob na podporu ekonomiky, ktorý spustili v septembri minulého roka, by mohol smerovať k svojmu záveru.

Viacerí ekonómovia sú presvedčení, že keď sa tak stane, Fed sa zameria viac na nástroje, ktoré slúžia na upokojenie napätých úverových trhov. Potom, čo v marci takmer zbankrotovala jedna z najväčších investičných bánk Bear Stearns, vznikli obavy, že do podobnej situácie sa môžu dostať aj ďalšie, čo zvýšilo napätie na trhoch.

V snahe zabrániť prípadným nezvládnuteľným otrasom centrálna banka využila prvýkrát od 30. rokov minulého storočia možnosť poskytnúť úvery aj investičným bankám. Pôvodne toto privilégium mali iba komerčné banky. Cieľom bolo dostať trhy čo najskôr späť na pôvodnú úroveň, na ktorej boli pred vypuknutím krízy.

Finančné spoločnosti však budú musieť zlepšiť manažment rizík, keďže podľa Bernankeho samotné kroky banky na upokojenie trhov stačiť nebudú. Navyše, uvedomuje si, že Fed svojou záchrannou akciou vytvára aj určitý "morálny hazard", keď finančné inštitúcie idú do väčšieho rizika, pretože vedia, že centrálna banka ich v prípade potreby zachráni.

"Problém morálneho hazardu sa dá riešiť dôslednejšou kontrolou komerčných a investičných bánk. Samozrejme, ani najdôslednejšie regulačné opatrenia nemôžu úplne zabrániť nástupu kríz," povedal Bernanke. No ak sa morálny hazard obmedzí a finančné inštitúcie a investori budú opatrnejšie voliť, do akých aktivít pôjdu, frekvencia a rozsah budúcich kríz sa výrazne zníži, dodal šéf Fedu.

Súvisiace články

Aktuálne správy