Spustia dnešné firemné zverejnenia v USA krátkodobú korekciu strát akciových trhov? Možno, ale pozor na dlhodobé trendy

Stará dobrá obohraná platňa potvrdila priazeň tradičného auditória, keď nové rekordné ceny ropy na hladine 114 dolárov za barel nenechali investorov do akcií energetického sektora chladnými a energetický zaknihoval včera zisk 1,01%, pričom ho predbehol iba sektor základných materiálov, ktorý taktiež silne koreluje s ropou a slabým dolárom. Energetický sektor a producenti drahých kovov by mali spoločne poslať ďakovný list Bernankemu a Paulsonovi, že lepšiu reklamnú kampaň by na ich komodity nespravila ani najlepšia agentúra. Čo sa týka firemných zverejnení Johnson&Johnson, US Bancorp a State Street, všetky boli mierne lepšie, avšak prekvapila najmä reakcia, keď tradične lepšie výsledky v negatívnej atmosfére podporujú silnejšie nákupy. To sa nestalo, akciové indexy počas prevažnej časti dňa oscilovali v okolí nulových hodnôt, no napokon dokázali uzatvoriť v miernych ziskoch. Dow Jones +0,49%/12362, Nasdaq Composite +0,45%/2286 a S&P500 +0,46%/1334.

Začnime na úvod jedným veľmi prekvapivým, zaujímavým ale zároveň málo reálnym vyhlásením ratingovej agentúry Standard&Poor’s. Celý report ratingovej agentúry sa venoval vládou podporovaným a zároveň najväčším financovateľov hypoték v USA, Freddie Mac (FRE) , Fannie Mae (FNM) a Sallie Mae (SLM).

Citujeme z textu vydaného ratingovou agentúrou S&P:

“Výkonnosť vládou podporovaných podnikov ako Fannie Mae a Freddie Mac môže mať priamy dopad na národnú ekonomiku, čo je však dôležitejšie, aj na úverový rating USA”

“Takzvané GSEs (Government Supported Enterprises) sú nositeľmi štátnych garancií a môžu spôsobiť stratu AAA ratingu USA ak by bola vláda donútená pristúpiť k ich záchrane v prípade problémov”

“Vládou podporovaný financovatelia hypotekárneho trhu GSEs predstavujú vyššie riziko ako riziko zlyhania brokerov.

Buďme úprimný, agentúra Standard&Poor’s nemá na to, aby znížila rating USA. Nedokazuje to iba neschopnosť správne prehodnocovať rating momentálne najproblémovejších hypotekárnych cenných papierov, ale najmä odmietnutím zníženia ratingu zaisťovateľov finančných rizík, ktoré stáli nad priepasťou a čas na vydýchnutie im poskytli iba finančné injekcie externých investorov. Strach z vplyvu zníženia ratingu týchto zaisťovateľov rizík na prehĺbenie strát finančných inštitúcií, tlak bankových inštitúcií, hedge fondov, politikov a čo ja viem ešte koho agentúra nezvládla a rozhodla sa hrať mŕtveho chrobáka. Ale hlavný dôvod prečo nepristúpi Standard&Poor´s k zníženiu ratingu USA na AAA je fakt, že by mohol vyústiť do nárastu nákladov vlády USA na financovanie svojho dlhu podľa niektorých odhadov v pásme 1-1,5 trilióna dolárov. A táto suma by priamo mohla poslať USA do depresie. Pozn. je to naozaj pekné vyhlásenie, pričom existuje viacero vážnejších dôvodov prečo by mohol byť AAA rating USA ohrozený, avšak toto nehrozí!

Z makroekonomických zverejnení sme včera získali prostredníctvom vývoja cien na úrovni spotrebiteľov PPI (Producers Prices Index) ďalší dôkaz, že inflácia v žiadnom prípade nie je na ústupe. Nárast cien ropy a potravín sú naďalej hlavnými dôvodmi nárastu cenovej hladiny. Za mesiac marec tak podľa včerajších údajov vzrástli ceny výrobcov medziročne o 6,9% (konsenzus bol na hladine 6,1%, február +6,4%) a medzimesačne o 1,1% (konsenzus +0,6%, február +0,3%). Po očistení od vplyvu cien energií, veľmi obľúbenom najmä zahmlievačmi skutočnej situácie z FEDu, sme zaznamenali za marec medzimesačný nárast PPI o 0,2%, na medziročnej báze až o 2,7% (konsenzus +2,7%, február +2,4%). Ceny ropných produktov vzrástli za marec o 0,8% a ropných materiálov až o 13,4%, čo predstavuje najvýraznejšie tempo rastu od februára 2007. Veľkoobchodné ceny potravín vzrástli za marec o 1,2%, pričom napríklad cena ryže si pripísala 8,7%, najväčší prírastok od septembra 2002. Inflácia je prítomná, a citeľná, nech sa FED riadi akýmkoľvek ukazovateľom. A súčasné rekordné ceny ropy neveštia nič dobré ani na najbližšie mesiace, pričom väčšina cenových efektov sa premieta do spotrebiteľských cien s niekoľko mesačným odstupom. Dôvodov pre tieto trendy je viacero, avšak primárnym je opustenie zodpovednej politiky FEDu z hľadiska vývoja menovej bázy, politika podkopávania hodnoty dolára, neustále znižovanie sadzieb a nezvládnutie prebiehajúcej krízy na finančných trhoch. Pokým sa nezastaví oslabovanie dolára, investori sa budú čoraz viac špekulačne angažovať na dolárovo denominovaných komoditách. Obrat trendu tak zatiaľ nehrozí.

Realitný sektor včera priniesol po dlhšom čase mierne pozitívnu správu od staviteľov, avšak každý klesajúci trend musí mať zástavky a netreba podliehať dojmu obratu trendu. Index Staviteľov domov vydávaný Národnou asociáciou Staviteľov a bankou Wells Fargo ostal v apríli na nezmenenej úrovni 20 (konsenzus bol taktiež na hladine 20), čím ostáva na dosah od historických miním z decembra na úrovni 18. V jednoduchom preklade to znamená, že každý piaty staviteľ má pozitívne očakávania vzhľadom k vývoju realitného trhu.

V pozitívnejšom svetle vyšiel však New Yorský prieskum výroby za apríl s rastom o 23 bodov na 0,6, z marcových -22,2. Hodnoty nad nulou charakterizujú, že viac firiem má pozitívne očakávania ako negatívne. Tento silný mesačný nárast indexu predstavuje najrýchlejšie tempo od mája 2003. Dodávky a nové objednávky firiem ťahali index do kladných čísiel. Inflačná zložka však neabsentovala ani tu. Komponent platených cien vzrástol v apríli z 50,6 na 57,3, najrýchlejším tempom od prudkého cenového výkyvu po hurikáne Katrina v roku 2005.

Mierne varovným signálom bola nereakcia obchodníkov na lepšie firemné výsledky Johnson&Johnson (JNJ, zisk na akciu 1,262USD, konsenzus 1,2USD), US Bancorp (USB, zisk na akciu 64 centov, konsenzus 61 centov, State Street (STT, zisk na akciu 1,39USD, konsenzus 1,3USD). Vo vypredaných trhoch totiž tradične dochádza už len pri miernom presiahnutí konsenzov k nákupnej nálade. Po uzatvorení trhov však vylepšil náladu Intel so ziskom na akciu za prvý kvartál 29centov (konsenzus 0,25, dôležitejšie však bolo zvýšenie očakávaní na druhý polrok 2008). Mierne pozitívnym signálom pre dnešné obchodovanie bolo aj zverejnenie straty Wachington Mutual 1,4 USD na akciu za prvý kvartál (konsenzus bol -1,05 USD na akciu), ktoré nespôsobilo negatívne reakcie.

Dnešný obchodný deň tak môže začínať s podporou lepších projekcií Intel (INTC, obchodovanie po uzatvorení trhov vynieslo jeho akcie do zisku 7%). Stredajšie vplyvné firemné zverejnenia, ktoré určia úvodný smer obchodovania: CocaCola (KO, komponent indexu Dow Jones), JPMorgan Chase (JPM, komponent indexu Dow Jones, jedna z najväčších bánk, ktorá patrí doteraz medzi banky s najväčšou odolnosťou voči stratám z prebiehajúcej krízy), banka Wells Fargo (WFC), Johnson Controls (JCI). Po uzatvorení obchodovania nás čakajú zverejnenia: IBM (IBM) a internetového predajcu eBay (EBAY). Konštelácia týchto zverejnení zakladá mierny predpoklad pre rastovú seansu, ak sa pozeráme na ich predchádzajúce výsledky. Z makroekonomických zverejnení pritiahne pozornosť najmä marcový výsledok vývoja spotrebiteľských cien, ako jeden z najsledovanejších ukazovateľov inflácie. Analytici očakávajú mierny nárast jadrovej inflácie (očistenie od vplyvu cien potravín a energií) z februárových 2,3 na 2,4%. FED sa jednoznačne orientuje na ekonomický rast a nie infláciu, preto iba veľmi silné prekonanie tohto očakávania môže priniesť brzdiaci efekt pre akcie z dôvodu redukcie očakávaní vzhľadom k budúcemu tempu znižovania úrokových sadzieb. Vplyvnejším zverejnením sa tak môže o 15:15 stať marcová priemyselná výroba a následne Bežová kniha FEDu sumarizujúca pohľad jednotlivých federálnych bánk na budúci vývoj ekonomiky (tu leží riziko v prípade negatívneho slovníka). Predpokladáme však, že firemné zverejnenia budú dnes niesť väčšiu

Súvisiace články

Aktuálne správy