FWA: držíme krok so svetom

Prenos digitálnej informácie prostredníctvom rádiového signálu – či už ide o internet, prenos dát alebo hlasu v rámci miestnych sietí – je novou, ekonomicky výhodnou alternatívou voči iným bežne používaným prístupovým technológiám.

Licencie na budovanie pevných bezdrôtových prístupových sietí FWA vo frekvenčných pásmach 3,5 GHz a 26 GHz boli vo väčšine štátov Európskej únie udelené len nedávno, pred 1- 2 rokmi. V susednom Rakúsku je napríklad až 9 licencií v pásme 26 GHz, Fínsko udelilo v tom istom pásme 8 licencií, Portugalsko 6. Niektoré členské krajiny vydali licencie aj v pásmach 10,5 GHz, 32 a 40 GHz.

FWA v štátoch Európskej únie

Slovensko a Európa

Slovensko nezaostáva za svetom v budovaní rádiových prístupových sietí. Po skúsenostiach v nelicencovanom frekvenčnom pásme 2,4 GHz sú od jesene 2001 komerčne dostupné aj služby v bezpečnom licencovanom pásme 26 GHz.

Jedným z troch držiteľov licencií je spoločnosť Telenor Telecom, a. s., ktorá do konca júna 2002 pokryje sieťou FWA všetky krajské mestá na Slovensku.

Aké sú iné prístupové technológie?

ISDN je riešenie prístupového okruhu na báze využitia digitálneho pripojenia ku telefónnej ústredni. Typicky sa poskytuje v konfigurácii BRI (2B+D, 144 kbit/s) alebo PRI (30B+D; 1984 kbit/s). Vyžaduje si vyššiu kvalitu prístupového metalického vedenia.

Leased Lines (n x 64 kbit/s, n x 2 Mbit/s) sú vhodné najmä pre služby v reálnom čase s konštantnou bitovou rýchlosťou (hlas, prenos obrazu), s vysokou mierou bezpečnosti prevádzky. Technológia je nákladná, využívajú ju skôr väčšie korporácie, prípadne stredné alebo malé podniky.

Fiber Optic teoreticky nemá limitovanú šírku prenosového pásma (prenosová kapacita v Gbit/s). Popri vysokom stupni bezpečnosti a nízkej chybovosti garantuje vysokú odolnosť voči rušivým vplyvom. Táto technológia zatiaľ nie je dostatočne vybudovaná, lokálna infraštruktúra je na metalickom vedení, čo si vyžaduje inštaláciu optických konvertorov pre PC, telefón a TV.

Technológia DSL dokáže využiť existujúcu metalickú infraštruktúru a významne rozširuje šírku pásma (ADSL 1,5 – 8 Mbit/s, VDSL do 50 Mbit/s). Šírka pásma je limitovaná vzdialenosťou a metalické vedenie musí mať definované parametre. V súčasnosti je inštalácia DSL na Slovensku vo fáze pilotného projektu.

FWA úspešne konkuruje klasike
FWA so šírkou pásma 256 kbit/s – 8 Mbit/s je výhodnou alternatívou riešenia poslednej míle. Náklady na výstavbu bezdrôtovej prístupovej linky v porovnaní s budovaním metalickej siete sú podstatne nižšie, čo ocenia užívatelia vo veľkých mestách s vyššou hustotou obyvateľstva a vysokým telekomunikačným potenciálom. Pripojenie sa vybuduje jednoducho a rýchlo, kvalita je porovnateľná s optickým vláknom, prevádzka je bezpečná a cenovo výhodná.

Chcete vedieť viac?
Sledujte seriál informácií o FWA.
Viac nájdete na novej stránke www.fwa.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy