Bývalý šéf BoE kritizuje znižovanie daní: Centrálnej banke to komplikuje boj s infláciou

, TASR/reuters;CNBC Foto: TASR/AP

Bývalý guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney kritizoval plány novej britskej vlády znížiť dane. Centrálnej banke to sťažuje možnosti boja s vysokou infláciou a zasieva chaos na finančných trhoch.

Ako Carney povedal v rozhovore pre BBC, rozhodnutie britskej vlády, ktorá sa v mene podpory ekonomiky rozhodla pre zmiernenie daňovej záťaže, viedlo k dosť dramatickému vývoju na finančných trhoch. Nový minister financií Kwasi Kwarteng predstavil minulý týždeň opatrenia na podporu hospodárskeho rastu, pričom ich súčasťou je výrazné zníženie daní v hodnote 45 miliárd libier (49,85 miliardy eur). Opatrenia predstavené minulý piatok zahŕňali najväčší súbor zníženia daní od 70. rokov minulého storočia. Kwarteng tak splnil sľuby novej premiérky Liz Trussovej, neuviedol však, aký to však bude mať vplyv na verejné financie.

Britský minister financií Kwasi Kwarteng
V reakcii na daňový balíček zaznamenal kurz libry pokles oproti americkému doláru na historické minimum a výnosy britských dlhopisov vzrástli. Bank of England (BoE) preto obnovila nákup štátnych dlhopisov, aby stabilizovala situáciu na trhu, pričom pôvodne mala v pláne od začiatku októbra začať dlhopisy vo svojom vlastníctve predávať. Od tohto plánu neustúpila, odložila ho však na neskorší termín. 

Carney dodal, že je správne, že sa vláda snaží urýchliť rast ekonomiky, túto ambíciu by si však mala nechať na neskoršie obdobie. Takéto plány v súčasnej situácii iba vyvolávajú neistotu a obavy z dôsledkov pre verejné financie.

Analytici vyčíslili, že na balíčky energetickej podpory bude potrebné v nadchádzajúcich rokoch vyčleniť najmenej 100 miliárd libier. Kritici plánu uviedli, že pravdepodobne zvýši nerovnosť a povedie k vyšším cenám dovozu v dôsledku slabšej libry.

Britská premiérka Liz Trussová vo štvrtok obhajovala fiškálnu politiku ohlásenú minulý týždeň, ktorá vyvolala chaos na britských trhoch, pričom uviedla, že krajina bola nasmerovaná na “lepšiu trajektóriu”. Ako uviedla pre BBC, ide o „rozhodujúci krok“ jej vlády, ktorý obmedzí infláciu až o 5 percentuálnych bodov, zníži dane pre ľudí a podniky, poskytne podporu pri rastúcich účtoch za energiu a zabráni predpokladanému spomaleniu ekonomiky. 

Britská premiérka Liz Trussová„Chápem, že rodiny zápasia s účtami za energie a museli sme urýchlene prijať opatrenia, aby naša ekonomika rástla, Británia sa rozhýbala a tiež sa vysporiadali s infláciou,“ povedala. „A to samozrejme znamená prijímať kontroverzné a ťažké rozhodnutia. Ale som pripravená to urobiť ako premiér, pretože pre mňa je dôležité, aby sme rozhýbali našu ekonomiku. Tieto patrenia „zabezpečila, že ľudia a podniky budú platiť nižšie dane, otvorila nové cestné projekty, nové projekty infraštruktúry, čo bude znamenať, že môžeme pokračovať v realizácii týchto vecí. to pomôže ľuďom, či už ide o nástup do práce, založenie vlastného podnikania a rast ekonomiky.“ 

Analytici zdôraznili, že trh s dlhopismi Spojeného kráľovstva uviazol v krížovej paľbe medzi zvyšovaním sadzieb Bank of England, ktoré má ochladiť dopyt a bojovať proti inflácii, a ministerstvom financií Spojeného kráľovstva, ktoré sa teraz pokúša vyhnúť recesii zavedením inflačných fiškálnych opatrení.

Súvisiace články

Aktuálne správy