Miera nezamestnanosti v Británii za 3 mesiace do apríla klesla

Miera nezamestnanosti v Británii za tri mesiace do konca apríla podľa očakávaní klesla, už štvrtý mesiac po sebe, a zamestnanosť sa zvýšila. Ukázali to v utorok údaje štatistického úradu ONS.
Konkrétne miera nezamestnanosti v období február – apríl 2021 klesla o 0,3 percentuálneho bodu na 4,7 % a dosiahla najnižšiu úroveň od augusta 2020. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov.
Aprílový pokles nezamestnanosti sprevádzal nárast počtu zamestnaných ľudí o 113.000 na 32,49 milióna osôb. To však bolo menej, ako ich zvýšenie o 150.000 osôb, s ktorým počítali ekonómovia. Miera zamestnanosti tak stúpla o 0,2 percentuálneho bodu na 75,2 %.
Celkovú mieru nezamestnanosti v Británii znižuje aj vládny program podpory pracovných miest, tzv. kurzarbeit. Ten dosiahol vrchol vlani v máji, keď vláda financovala 8,9 milióna pracovných miest počas prvej blokády na zastavenie ochorenia COVID-19. V apríli 2021 to už bolo 3,4 milióna pracovných miest a podľa predbežných údajov za máj ich počet klesol na 2 milióny.
ONS ďalej informoval, že priemerná hrubá mzda vrátane odmien sa v sledovanom období zvýšila medziročne o 5,6 %, čo bolo viac než očakávali ekonómovia, ktorí predpovedali jej nárast o 4,9 %. Rovnako aj mzda bez odmien vzrástla o 5,6 % namiesto o 5,3 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali jej zvýšenie o 5,3 %.
A podľa separátnych údajov klesol počet žiadateľov o podporu v nezamestnanosti v máji oproti predchádzajúcemu mesiacu o 92.600 osôb.

Súvisiace články

Aktuálne správy