KRRZ zlepšila odhad deficitu oproti rozpočtu na úroveň 6,5 miliardy eur

Kancelária Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (KRRZ) znížila odhad deficitu verejnej správy (VS) v tomto roku oproti schválenému rozpočtu na 6,48 miliardy eur. Oproti plánovanému deficitu rozpočtu vo výške 7,091 miliardy eur alebo 7,41 % hrubého domáceho produktu (HDP) ide o deficit vo výške 6,8 % HDP.
„Pozitívna odchýlka prognózy KRRZ pre saldo VS v roku 2021 od schváleného rozpočtu je vo výške 602 miliónov eur (0,63 % HDP), čo znamená, že riziko nedosiahnutia cieľa rozpočtu je nízke,“ uviedla vo štvrtok KRRZ. Očakávaný vývoj verejných financií je však podľa nej ovplyvnený veľkou neistotou vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu a jej dôsledky na makroekonomický vývoj.
Pokiaľ vláda neprijme ďalšie opatrenia, môže deficit dosiahnuť 6,489 miliardy eur. Opatrenia vlády na riešenie pandémie zohľadnené v aktuálnom odhade dosahujú výšku spolu 1,418 miliardy eur alebo 1,5 % HDP, pričom nad rámec rozpočtovanej rezervy zvyšujú deficit o sumu 94 miliónov eur alebo 0,1 % HDP. Dodatočné výdavky v objeme 283 miliónov eur, čo je 0,3 % HDP, by mali byť financované z fondov EÚ.
Pozitívne riziká pre saldo rozpočtu vyplývajú najmä z vyššieho rastu daňových príjmov a úspor v oblasti vzťahov s rozpočtom EÚ, najmä vo výdavkoch na spolufinancovanie. Najvýraznejší pozitívny vplyv na rozpočet odhaduje KRRZ v daňových a odvodových príjmoch. Nárast výnosu o 412 miliónov eur, čo je 0,4 % HDP, vyplýva podľa KRRZ najmä z vyššieho rastu mzdovej bázy a lepšieho ako očakávaného plnenia v roku 2020. „Vzhľadom na vývoj ekonomiky je však neistota prognózy vysoká,“ upozornila kancelária RRZ. Najvyššie negatívne riziko očakáva KRRZ pri výdavkoch ostatných subjektov, kde odhaduje rast čerpania nad rozpočtovanú úroveň o 418 miliónov eur.
Odhad salda v roku 2021 vychádza z aktualizovanej prognózy pre rok 2020, informácie o priebežnom vývoji v roku 2021 však zatiaľ nie sú k dispozícii. Deficit verejnej správy v roku 2020 po zohľadnení dosiaľ zverejnených údajov tak môže podľa KRRZ dosiahnuť úroveň 6,242 miliardy eur, teda 6,99 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy