Ceny ropy v pondelok ráno vzrástli o vyše 2 %

Ceny ropy sa na začiatku nového týždňa posilnili o vyše 2 %. Víťazstvo Joe Bidena v prezidentských voľbách v USA podporilo rizikový apetít investorov, čo vykompenzovalo obavy z negatívneho vplyvu zhoršovania pandemickej situácie na dopyt.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa v pondelok o 7.29 h SEČ predával po 38,13 USD (32,12 eura). To bolo 99 centov alebo 2,67 % viac ako v piatok (6. 11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. WTI v piatok stratila 1,65 USD alebo 4,3 % a uzavrela na 37,14 USD za barel. Celkovo si však za celý uplynulý týždeň jej cena pripísala 4,5 %.
Januárový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v pondelok ráno o 7.35 h SEČ predával s plusom 1,02 % alebo 2,57 % po 40,47 USD za barel. Minulý týždeň cena Brentu vyskočila o 6 %.
Ceny ropy sa teda v pondelok ráno zotavovali z prudkého piatkového poklesu. Rástli spoločne s ďalšími finančnými trhmi. Dôveru na trhoch zvýšilo Bidenovo víťazstvo vo voľbách. Naopak, dolár sa oslabil, čo bol jeden z pozitívnych faktorov pre ceny komodít.
"Obchodovanie dnes ráno ukázalo zvýšenie rizikového apetítu, čo odráža dôveru, že Joe Biden sa dostane do Bieleho domu, ale republikáni si udržia kontrolu Senátu," uviedol hlavný stratég firmy CMC Markets Michael McCarthy. "Z pohľadu trhu je tento výsledok ideálny. Ani jedna strana nekontroluje Kongres, takže obchodné vojny ani zníženie daní zrejme nebudú na programe."

Súvisiace články

Aktuálne správy