Bitcoin rastie, atakuje hranicu 16 tisíc dolárov

, cointelegraph Foto: getty images

Neistota ohľadom amerických volieb a ďalšie stimuly Federálneho rezervného systému. Investori sa domnievajú, že Fed bude tlačiť peniaze šialeným tempom, čo len urýchly konečnú ponuku bitcoinov.

Tento rok sa kurz bitcoinu prepadol v polovici apríla na historické minimum, na 3867 dolárov a od vtedy je trend, aj napriek veľmi vysokým výkyvom, rastúci. Len od začiatku novembra sa cena zdvihla o dvetisíc dolárov. Ide o impozantný 42 % nárast za menej ako dva mesiace a prejav silnej dynamiky digitálneho aktíva. Silný rast možno čiastočne pripísať čoraz väčšej akceptácii bitcoinu ako alternatívneho uchovávateľa hodnoty.

Bitcoin dnes ráno posilnil o 6,74 % na 15 109,69 USD a drží sa mimoriadneho rastového trendu tohto týždňa. Vo štvrtok bol prekonaný viac ako dvojročný rekord 14 tisíc dolárov, v piatok už hodnota najznámejšie virtuálnej meny atakovala hranicu 16 tisíc dolárov.

Je nutné zdôrazniť, že virtuálny meny nemajú jednotnú cenu, na burzách aj v zmenárňach sa obchodujú v závislosti na volatilite. Bitcoin mali najvyššiu hodnotu na prelome rokov 2017 a 2018. Vtedy sa kurz vyšplhal až na 20 000 dolárov.

Väčšina popredných amerických bánk zaznamenala v druhom štvrťroku rekordné výsledky, keď sa celý trh prepadol kvôli výpredaju vyvolaného COVID-19 v polovici marca. Bitcoinu sa ale podarilo výrazne prekonať úroveň finančného sektora, najmä v štvrtom štvrťroku.

Bitcoin má za sebou silný rok a digitálne aktívum prekonáva výkonnosť finančných akcií v dôsledku výrazného zvýšenia inštitucionálneho dopytu, viery investorov v potenciál exponenciálneho rastu bitcoinu jeho pozície v čase globálnej ekonomickej neistoty. Podľa prieskumu zverejneného spoločnosťou Grayscale má viac ako polovica amerických investorov záujem investovať do bitcoinu. „V roku 2020 prejavila záujem o bitcoinové investičné produkty viac ako polovica (55 %) respondentov prieskumu. To znamená výrazný nárast z 36 % investorov, ktorí vyjadrili záujem pred rokom.“

Podniky, investičné banky a retailoví investori uznali, že bitcoin má veľký rastový potenciál, a preto sa spoločnosti ako PayPal a Square rozhodli podporovať túto kryptomenu.

S blížiacim sa koncom roku 2020 budú investori na všetkých úrovniach pozorne sledovať vývoj ceny bitcoinu, aby zistili, či bude naďalej vysoko prekonávať akciové trhy. Skutočnosť, že hlavné bankové akcie ako JPMorgan, Goldman Sachs, Citigroup a Bank of America zaostávajú za kryptomenou s malou kapitalizáciou, je významným javom a pravdepodobne priláka do kryptosektora ďalších zvedavých investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy