Čínsky jüan má ešte ďaleko od rezervnej meny, tvrdí stratég

, CNBC Foto: SITA/AP

Čínsky jüan čaká ešte dlhá cesta, kým dokáže spochybniť postavenie amerického dolára ako rezervnej meny, tvrdí David Roche globálny stratég Independent Strategy.

Predtým, ako mena môže dosiahnuť stav rezervy, je potrebné splniť množstvo „takmer abstraktných“ podmienok, vrátane toho, že v systéme nie je príliš veľa pákového efektu, alebo podmienku právneho štátu. Vysvetľuje David Roche, ktorý je presvedčený, že čínsky jüan má ďaleko od dosiahnutia tohto cieľa.

„Zosadiť z trónu dolár, o čo sa pokúsilo euro, a vyrovnávať 18 – 20 % všetkých medzinárodných vecí, je veľmi, veľmi ťažké. V súčasnosti existuje určitá ilúzia, že jüan, ktorý predstavuje 2 % zúčtovania medzinárodného obchodu alebo ešte menej, pokiaľ ide o tok finančných investícií, to môže urobiť," uviedol Roche.

Skeptický bol aj k argumentom, že digitálna mena Čínskej ľudovej banky bude „čarovným elixírom“, ktorý umožní zvrátiť pozíciu dolára ako svetovej rezervnej meny. Digitálny jüan je súčasťou tlaku Číny na to, aby sa stala bezhotovostnou spoločnosťou. Digitálne tokeny vydáva a kontroluje centrálna banka krajiny.

Takýto jav nastane, len ako to bude trvať „veľmi, veľmi dlho,“ povedal Roche. „Netreba sa  ponáhľať s pohrávaním sa s touto myšlienkou, pretože si myslím, že dolár tam bude ešte chvíľu sedieť."

Roche napriek tomu tvrdí, že si dolár status rezervnej meny nezaslúži. „Americká ekonomika sa za posledné dve desaťročia postupne zmenšovala, tvorí menšiu časť medzinárodného obchodu. Dolár napriek tomu predstavuje čoraz väčší podiel na vyrovnaní medzinárodného obchodu a ešte väčší podiel na finančných rezervách."

Súvisiace články

Aktuálne správy