Airbus zaznamenal v dôsledku koronakrízy v 2. kvartáli vysokú stratu

Európsky výrobca lietadiel Airbus oznámil ďalšiu redukciu výroby svojho modelu A350 po tom, ako informoval o strate za 2. kvartál, ktorá bola vyššia, než sa očakávalo. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá tvrdo zasiahla leteckú dopravu a následne aj produkciu nových strojov.

Airbus za 2. kvartál zaznamenal upravenú stratu pred úrokmi a daňami na úrovni 1,2 miliardy eur, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka dosiahol zisk 1,98 miliardy eur, informovala agentúra DPA. Tržby klesli o 55 % na 8,32 miliardy eur. V obidvoch prípadoch spoločnosť zaostala za odhadmi analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí očakávali, že prevádzková strata dosiahne 1,03 miliardy eur pri tržbách na úrovni 8,55 miliardy eur.
Čistá strata predstavovala 1,44 miliardy eur. V 2. štvrťroku minulého roka vykázala spoločnosť čistý zisk 1,16 miliardy eur.
Za 1. polrok dosiahli tržby 18,95 miliardy eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 39 %. Vyhliadky na celý rok 2020 spoločnosť zrušila už v marci, pričom uviedla, že neistota spojená s vývojom koronakrízy jej neumožňuje stanoviť presnejší odhad.
Vzhľadom na najnovšie výsledky Airbus vo štvrtok uviedol, že opätovne znižuje produkciu svojho modelu A350. Spoločnosť od apríla zredukovala výrobu tohto lietadla na šesť kusov mesačne z pôvodných 9,5 lietadla na mesiac. Teraz uviedla, že výroba sa zníži na päť lietadiel A350 mesačne. Airbus to oznámil deň po tom, ako americký Boeing informoval, že zredukuje výrobu svojich strojov 787 a 777, ktoré konkurujú A350 na diaľkových linkách.

Súvisiace články

Aktuálne správy