Nemecké dovozné ceny zaznamenali v marci najvýraznejší pokles za takmer 4 roky

Nemecké dovozné ceny zaznamenali minulý mesiac pokles, už 11. mesiac po sebe, pričom tempo poklesu bolo najvýraznejšie za takmer štyri roky. Informoval o tom v stredu nemecký štatistický úrad Destatis.
Ceny dovozu klesli v marci v medziročnom porovnaní o 5,5 % po 2-percentnom poklese vo februári. Prekonali tak očakávania trhov, keď ekonómovia počítali so zrýchlením poklesu na 4 %. Marcový pokles bol zároveň najvýraznejší od mája 2016, v ktorom dovozné ceny klesli o 5,7 %.
Na medzimesačnej báze sa ceny dovozu znížili o 3,5 %. Aj v tomto prípade sa tempo poklesu prudko zrýchlilo, keď vo februári medzimesačný pokles dovozných cien dosiahol 0,9 %. Výsledok opäť prekonal očakávania analytikov, ktorí predpokladali, že dovozné ceny klesnú o 2,5 %.
Bez započítania ropy klesli dovozné ceny medziročne o 2,2 %. Oproti predchádzajúcemu mesiacu pokles dosiahol 0,9 %.
Klesli aj ceny vývozu, ktoré ešte vo februári zaznamenali rast. Pokles dosiahol 0,5 %. Marcový údaj predstavuje najvýraznejší pokles cien vývozu od septembra 2016, keď klesli o 0,7 %.
Medzimesačne sa ceny exportu znížili o 0,7 %. Opäť sa tempo poklesu výrazne zrýchlilo, keď vo februári dosiahol pokles vývozných cien 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy