Za prvý štvrťrok zrušili podnikatelia 45 reštauračných prevádzok

Gastrobiznis patril dlhodobo k najobľúbenejším oblastiam podnikania na Slovensku, keď sa za desať rokov počet podnikov v oblasti stravovania a pohostinstva takmer zdvojnásobil na marcových 8400. Počet zrušených prevádzok sa, naopak, znižoval. Vlani zrušili podnikatelia dovedna 119 prevádzok, čo bolo najmenej od roku 2011. Za prvé tri mesiace roka 2020 už ukončilo podnikanie 45 prevádzok, vyplýva z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode.
Do marca 2020 boli najväčšími rizikami podnikania v oblasti reštauračných služieb nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a vysoká konkurencia. V marci sa k týmto rizikám pridal boj proti pandémii nového koronavírusu, pre ktorý museli reštaurácie a pohostinstvá zatvoriť svoje prevádzky. „Dlhodobejší výpadok príjmov, ktorému gastropodnikatelia aktuálne čelia, nemusia niektoré podniky ustáť. S najvyššou pravdepodobnosťou v tomto roku zaznamenáme rekordné čísla pri rušení prevádzok,“ myslí si analytička Bisnode Petra Štěpánová.
Prevádzkovatelia reštaurácií sú podľa nej v súčasnosti jednou z najohrozenejších skupín podnikateľov. Podobne sa na situáciu v gastrobiznise pozerá aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ). Tá v stredu apelovala na vládu, aby pohostinstvá, cukrárne či reštaurácie mohli otvoriť aspoň vonkajšie terasy. Riešenie finančných ťažkostí týchto štátom zatvorených prevádzok vidí AZZZ aj v znížení nájomného prenajímateľmi a štátnej dotácii pre nájomcov vo výške 40 % nájomného.

Súvisiace články

Aktuálne správy