Pochybnosti o bonite Talianska: Úverový rating je len krok od prašivých dlhopisov

, CNBC Foto: SITA/AP

Spoločnosť Fitch znížila úverový rating Talianska z „BBB“ na „BBB-“. Ako uviedla, zníženie ratingu odzrkadľuje významný dopad globálnej pandémie COVID-19 na taliansku ekonomiku a fiškálnu suverenitu.

Fitch predpokladá prepad talianskej ekonomika v roku 2020 o 8 %, ale upozorňuje na riziká ešte horšieho výsledku ak sa koronavírus vráti. „V prípade druhej vlny infekcie a rozsiahleho obnovenia blokovacích opatrení, by boli hospodárske výsledky v rokoch 2020 a 2021 slabšie,“ varovala ratingová agentúra.

Pomer dlhu Talianska k HDP sa v tomto roku na základe predpovedí má zvýšiť  približne o 20 percent na 156 % HDP. Taliansko je po Japonsku a Grécku jednou z najviac zadlžených krajín sveta. Podľa základného scenára dynamiky dlhu, ktorý vypracovala agentúra Fitch, sa pomer dlhu k HDP „v strednodobom horizonte stabilizuje iba na tejto veľmi vysokej úrovni, čo zdôrazňuje riziká udržateľnosti dlhu“.

Hodnotenie úverovej bonity Talianska zo strany Fitch nebolo naplánované, pôvodne sa očakávalo v júli. „Sme presvedčení, že v situácii, keď dôjde k podstatnej zmene úverovej bonity emitenta, by bolo nevhodné čakať do najbližšieho naplánovaného dátumu kontroly.“

Talianska ekonomika už bola v slabej kondícii, keď vo februári tvrdo zasiahol šok COVID-19 a krajina sa stala epicentrom vypuknutia koronavírusu v Európe. Reálny HDP v roku 2019 vzrástol iba o 0,3 %, poznamenáva Fitch s tým, že hospodárstvo za posledné dva roky efektívne stagnovalo.

Ratingová agentúra uviedla, že jej najnovšie hodnotenie Talianska čiastočne odráža jej názor, že nákupy čistých aktív zo strany Európskej centrálnej banky uľahčia významnú fiškálnu reakciu Talianska na pandémiu COVID-19 a zmiernia riziká spojené s refinancovaním tým, že náklady na prijaté úvery a pôžičky ponechajú na veľmi nízkej úrovni aspoň v blízkej budúcnosti.

„Tlak na znižovanie ratingu by sa však mohol obnoviť, ak vláda nedokáže prísť s dôveryhodným hospodárskym rastom a fiškálnou stratégiou, ktorá zvyšuje dôveru v to, že pomer verejného dlhu k HDP sa bude časom vyvíjať smerom dolu,“ uviedla ratingová agentúra.

Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenalo Taliansko doteraz najvyššiu úmrtnosť na koronavírus v Európe, má 27 359 obetí a viac ako 200 000 potvrdených prípadov vírusu. Napriek tomu už predbežne začalo odstraňovať opatrenia, niektoré menšie obchody už mohli otvoriť, aj keď všeobecne platí, že karanténa a cestovné obmedzenia, ktoré boli prvýkrát zavedené začiatkom marca, zostávajú platné do 3. mája.

V nedeľu taliansky premiér Giuseppe Conte načrtol ďalšie kroky alebo „fázu 2“ v poľavovaní opatrení, s tým, že parky, firmy, či továrne sa budú môcť znovu otvoriť 4. mája, pokiaľ sa zavedú sociálne dištančné opatrenia. Bary a reštaurácie môžu od tohto dátumu poskytovať služby len „cez okienko so sebou“ a od 18. mája môžu znovu otvoriť múzeá. Školy však zostanú zatvorené až do septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy