Francúzska centrálna banka zhoršila odhad rastu ekonomiky v 1. kvartáli na 0,1 %

Francúzska ekonomika zaznamená v tomto kvartáli pravdepodobne iba minimálny rast. Uviedla to v pondelok v najnovšom odhade francúzska centrálna banka, podľa ktorej epidémia nového koronavírusu obmedzila aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb.
Podľa centrálnej banky rast ekonomiky dosiahne v 1. kvartáli iba 0,1 %, zatiaľ čo pred mesiacom ešte počítala s rastom na úrovni 0,3 %.
„Spomalenie rastu bude pravdepodobne výrazné, avšak dočasné,“ uviedol v nie častej sprievodnej správe k mesačným informáciám centrálnej banky jej guvernér Francois Villeroy de Galhau. Ako dodal, dĺžka trvania problémov spojených s koronavírusom bude závisieť od opatrení čínskej vlády a európskych krajín.
Informácia francúzskej centrálnej banky je ďalšou nepríjemnou správou v období zvyšujúcich sa obáv, že Európa smeruje k recesii. Talianska vláda totiž v týchto dňoch rozhodla o karanténe pre celé Lombardsko a ďalšie oblasti na severe štátu, pritom práve táto oblasť je pre ekonomiku krajiny kľúčová. Očakáva sa preto, že Európska centrálna banka (ECB) prijme na zasadnutí koncom tohto týždňa viaceré opatrenia na podporu ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy