Epidémia koronavírusu môže výrazne poškodiť ekonomiku, varoval guvernér BoJ

Epidémia koronavírusu môže výrazne poškodiť ekonomiku, varoval guvernér japonskej centrálnej banky (BoJ) Haruhiko Kuroda. Zdôraznil, že BoJ je pripravená prijať potrebné opatrenia, aby podporila krehkú ekonomiku.
Pôvodne sa očakávalo, že japonská ekonomika sa v prebiehajúcom kvartáli oživí. Epidémia však negatívne zasiahla export aj spotrebu, povedal Kuroda v parlamente.
„Ak bude epidémia trvať dlho, môže tiež zasiahnuť produkciu,“ uviedol. „Musíme si byť vedomí, že dosahy epidémie môžu byť rozsiahle,“ doplnil. Dodal, že šírenie vírusu už spôsobilo zhoršenie spotrebiteľskej dôvery.
Kurodove slová podčiarkujú rastúce obavy predstaviteľov BoJ týkajúce sa dôsledkov epidémie koronavírusu, ktorá poškodzuje ekonomiku vyrovnávajúcu sa s vlaňajším zvýšením dane z pridanej hodnoty a prírodnými katastrofami, ktoré narušili produkciu.
Strach z recesie zvyšuje tlak na BoJ, aby nasledovala iné centrálne banky a ešte tento mesiac prijala ďalšie monetárne stimuly. Podľa Kurodu osud zotavenia ekonomiky, ktorú podporujú robustné kapitálové výdavky a vládne výdavky, bude vo veľkej miere závisieť od toho, ako dlho bude trvať zvládnutie epidémie.
„Pozorne budeme sledovať vývoj v ekonomike aj na trhu a v prípade potreby prijmeme primerané opatrenia,“ uviedol Kuroda.

Súvisiace články

Aktuálne správy