EK skúma ďalší vládny úver Alitalii pre podozrenie z nepovolenej štátnej pomoci

Letecký prepravca Alitalia sa dostal do bankrotu v máji minulého roka a talianska vláda mu poskytla úver 900 mil. eur na udržanie prevádzky. Pomoc je predmetom zatiaľ neukončeného vyšetrovania zo strany Európskej komisie. Aktuálne sa komisia zamerala na ďalší vládny úver v sume 400 mil. eur schválený v decembri.

Európska komisia (EK) v pondelok začala hĺbkové prešetrovanie, aby zistila, či preklenovací úver v sume 400 mil. eur, ktorý talianska vláda poskytla leteckej spoločnosti Alitalia, nie je štátnou pomocou. Zároveň skúma, či úver je v súlade s pravidlami EÚ pre pomoc firmám v ťažkostiach. Pomoc schválená v decembri má podľa vlády pomôcť stabilizovať finančnú situáciu firmy pred plánovaným predajom jej aktív.

Taliansko ešte v roku 2018 poskytlo spoločnosti Alitalia preklenovací úver v celkovej sume 900 mil. eur. Aj táto pomoc je predmetom zatiaľ neukončeného vyšetrovania, ktoré začala komisa vlani v apríli. EK v tom čase vyjadrila obavy, že trvanie pôžičky prekračuje maximálne obdobie, ktoré sa povoľuje pre záchranné úvery podľa pravidiel EÚ. Okrem toho Európska komisia pochybuje, či je pomoc obmedzená na nevyhnutné minimum.

Letecký prepravca Alitalia sa dostal do bankrotu v máji 2018 a vláda mu poskytla úver na udržanie prevádzky, kým sa neukončí jeho predaj.

Súvisiace články

Aktuálne správy