EPH plánuje vydať päťročné dlhopisy v objeme 5 miliárd korún

Konzorcium českých bánk pripravuje ďalšiu veľkú transakciu na dlhopisovom trhu. Energetický a priemyselný holding (EPH) Daniela Křetínského totiž plánuje vydať päťročné dlhopisy v objeme 5 miliárd korún (200,98 milióna eur), pričom ho môže zvýšiť až na 7,5 miliardy Kč.

"Bude to patriť k najväčším emisiám dlhopisov na českom trhu," uviedol pre internetový portál E15 manažér maklérskej firmy Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Dlhopisy vydá Křetínského skupina prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti EPH Financing CZ. Budú zabezpečené zárukou materskej spoločnosti EPH. Mandát na umiestnenie emisie získalo konzorcium bánk, ktorého členmi sú J&T Banka, Česká sporiteľňa, Komerční banka a UniCredit Bank. Po získaní povolenia od regulátorov sa plánuje verejná ponuka dlhopisov na českom a prípadne aj na slovenskom trhu.

Spoločnosť EPH Financing CZ chce tiež požiadať o prijatie dlhopisov na obchodovanie na pražskej burze. Dlhopisy ponesú úrokový výnos 4,5 %, pričom úroky budú vyplácané raz za pol roka. Menovitá hodnota bondu je 10.000 Kč. Skupina EPH o emisii dlhopisov informovala v prospekte a oznámení, ktoré zverejnila na internetových stránkach.

K tomu, ako využije prostriedky získané z predaja dlhopisov, sa energetická skupina nevyjadrila. "Firma použije peniaze na ďalší rozvoj, stále pokračuje v expanzii," povedal Pfeiler.

Len vlani získal holding tri zásobníky plynu v Bavorsku, taliansku elektráreň na biomasu Fusina alebo napríklad väčšinu vo firme Tynagh Energy, ktorá v Írsku prevádzkuje elektráreň s výkonom 400 megawattov. Naopak, neuspel v súťaži o taliansku energetickú spoločnosť Sorgenia.

Křetínský má v skupine EPH kontrolný podiel vo výške 94 %. Do skupiny patrí vyše 70 firiem, ktoré pôsobia v mnohých európskych krajinách. V roku 2018 dosiahla skupina konsolidovaný zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi vo výške 1,9 miliardy eur. Křetínský je tiež spolumajiteľom vydavateľa denníka E15 a futbalovej Sparty.

Súvisiace články

Aktuálne správy