Británia schválila stavbu vysokorýchlostnej železnice

Prvý 225-kilometrový úsek má spojiť Londýn s Birminghamom

Britská vláda napriek odporu ochrancov prírody schválila sporný a drahý plán výstavby vysokorýchlostnej železničnej trate spájajúcej Londýn so stredným a severným Anglickom. „Túto krajinu brzdí neadekvátna infraštruktúra,“ povedal premiér Boris Johnson. Projekt High Speed 2, ktorý bol prvýkrát schválený pred desaťročím, sa opakovane odkladal a prehodnocoval. Rýchlovlaky mali pôvodne premávať od roku 2026, ale Johnson v utorok povedal, že premávka by sa mala začať v roku 2030.

Prvý 225-kilometrový úsek spojí Londýn s druhým najväčším anglickým mestom Birminghamom vlakmi premávajúcimi rýchlosťou do 360 kilometrov za hodinu. Neskôr sa rýchlotrať má predĺžiť do miest Manchester a Leeds. Náklady sa v roku 2011 odhadovali na 33 mld. libier (GBP), ale odhad sa zvýšil na viac ako 100 mld. GBP.

Británia v budovaní vysokorýchlostných tratí zaostáva za takými európskymi krajinami, ako sú Francúzsko a Španielsko. Jedinou britskou vysokorýchlostnou traťou je High Speed 1, ktorá bola dokončená v roku 2007 a spája Londýn s tunelom pod Lamanšský prielivom.

Súvisiace články

Aktuálne správy