Britská ekonomika prestala rásť v poslednom kvartáli 2019

Britská ekonomika prestala v posledných troch mesiacoch minulého roka rásť. Prispelo k tomu zastavenie brexitu až do predčasných volieb 12. decembra, v ktorých s veľkým náskokom zvíťazil premiér Boris Johnson.
Podľa oficiálnych údajov štatistického úradu ONS hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva vykázal v období október – december 2019 nulový rast v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi. Analytici takýto výsledok očakávali, pretože vysoká miera neistoty v podnikaní po odklade brexitu a patovej situácii v britskom parlamente na jeseň 2019 negatívne ovplyvnila investície aj výrobu.
„V poslednom štvrťroku 2019 nedošlo k žiadnemu rastu HDP, pretože rast v službách a stavebníctve bol kompenzovaný poklesom v spracovateľskom priemysle, najmä v automobilovom,“ uviedol Rob Kent-Smith z ONS.
V medziročnom porovnaní sa HDP vo 4. štvrťroku 2019 zvýšil o 1,05 %, čo bolo najpomalšie tempo od 1. štvrťroka 2010.
Údaje ONS tiež ukázali, že tempo rastu výdavkov domácností, ktoré boli motorom ostrovnej ekonomiky počas väčšiny obdobia od referenda o brexite v roku 2016, bolo v 4. kvartáli najslabšie za štyri roky.
V posledných troch mesiacoch 2019 klesla priemyselná produkcia v Británii medzikvartálne o 1,1 %, zatiaľ čo sektor služieb, ktorý sa podieľa približne 80 % na výkone hospodárstva, zaznamenal rast o 0,1 %. Podnikateľské investície sa znížili o 1 %, čo bolo viac ako o 0,6 %, ktoré očakávali ekonómovia.
V decembri 2019 však ekonomika ožila. Konkrétne HDP sa zvýšil v decembri o 0,3 % v porovnaní s novembrom, keď klesol o 0,3 %.
Za celý rok 2019 sa však rast britskej ekonomiky mierne zrýchlil na 1,4 % z 1,3 % v roku 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy