Švédska centrálna banka zrejme zachová úroky na nulovej úrovni

Švédska centrálna banka Riksbank by mala na nadchádzajúcom zasadnutí zachovať kľúčové úrokové sadzby na nulovej úrovni a neočakáva sa ani zmena postoja v blízkej budúcnosti. Vyplýva to z prieskumu názorov analytikov agentúry Reuters, zverejneného v piatok (7. 2.).
Riksbank v decembri prekvapila trhy, keď zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu na nulu, čím ukončila politiku záporných úrokov. Tento krok urobila bez ohľadu na postoj ostatných centrálnych bánk, ktoré znižujú úroky alebo ich udržiavajú stabilné, kým nezískajú jasnejšie signály o ďalšom vývoji svetového hospodárstva.
Švédska banka sa rozhodla aj napriek náznakom spomaľovania hospodárskeho rastu, ako aj neistote z vplyvov obchodného sporu medzi USA a Čínou a odchodu Británie z Európskej únie. Banka vtedy uviedla, že úroky zostanú na nule aj v nadchádzajúcich rokoch.
Banka predpovedá hospodársky rast vo Švédsku na 1,2 % tento rok a 1,7 % v roku 2021. Hoci analytici si myslia, že švédska ekonomika stále potrebuje záporné úroky, Riksbank sa obáva negatívnych dôsledkov najmä v súvislosti s prehriatím realitného trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy