OECD: Spomalenie svetového obchodu má najtvrdší dopad na EÚ

, FT;ČTK Foto: getty images

Spomalenie svetového obchodu má najtvrdší dopad na Európsku úniu, ktorá sa okrem negatívnych dôsledkov obchodného konfliktu medzi Spojenými štátmi a Čínou musí vyrovnávať aj s neistotou okolo odchodu Británie z EÚ a s útlmom nemeckého priemyselného sektora. Podľa ekonomického denníka Financial Times to vyplýva z údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

"Európsky obchod výrazne ovplyvňuje neistota okolo obchodnej vojny a okolo brexitu," uviedol ekonóm Timme Spakman z ING. "Na európsky obchod malo dopad aj spomalenie nemeckého priemyslu, pretože nemeckí výrobcovia namiesto dovozu nových polotovarov čerpajú zásoby," dodal.

Export z EÚ sa v treťom štvrťroku znížil oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 1,8 percenta, zatiaľ čo import klesol o 0,4 percenta. Pokles dovozu a vývozu zaznamenali všetky veľké ekonomiky EÚ. Prepad exportu v EÚ bol oveľa výraznejší ako pokles o 0,7 percenta, ktorý vykázala celá skupina najväčších ekonomík sveta G20, píše Financial Times.

Slabý výkon zahraničného obchodu predstavuje významnú brzdu hospodárskeho rastu v Európe. Rad európskych ekonomík je totiž na obchode silne závislá, upozorňuje denník.

Viaceré centrálne banky v reakcii na spomaľovanie hospodárskeho rastu a útlm obchodu v posledných mesiacoch prikročili k uvoľňovaniu menovej politiky, to sa však podľa analytika Adama Slatera z Oxford Economics ešte neprejavilo a vyhliadky pre blízku budúcnosť zostávajú nepriaznivé. "Akékoľvek zlepšenie situácie v obchode sa zdá byť krehké a obmedzené," uviedol Slater.

Európska centrálna banka sa v septembri rozhodla podporiť ekonomiku eurozóny znížením depozitnej úrokovej sadzby hlbšie do záporného pásma a obnovením nákupov dlhopisov. Hrubý domáci produkt eurozóny sa v tohtoročnom treťom štvrťroku zvýšil len o 0,2 percenta, čo je rovnaké tempo ako v druhom kvartáli.

Súvisiace články

Aktuálne správy