Fiat Chrysler a PSA Peugeot Citroën rokujú o fúzii

, TASR;ČTK;SITA Foto: SITA/AP

Nadnárodný automobilový koncern Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francúzska automobilová skupina PSA Peugeot Citroën rokujú o zlúčení, ktoré by prinieslo subjekt s hodnotou okolo 50 miliárd USD (45,06 miliardy eur). Uviedol to vo svojom vyhlásení koncern FCA, ktorý tak potvrdil správy v médiách o prebiehajúcich rokovaniach.

Podľa zdroja, ktorý nechcel byť menovaný, by mal novú spoločnosť viesť Carlos Tavares, generálny riaditeľ PSA Group, zatiaľ čo John Elkann, predseda predstavenstva FCA bude zastávať post predsedu aj v zlúčenej firme.

O diskusii medzi oboma automobilkami informoval ako prvý denník Wall Street Journal. Zdroj oboznámený s touto záležitosťou ale upozornil, že neexistuje žiadna záruka, že sa rokovania skončia dohodou.

Francúzska skupina PSA má na parížskej burze cenných papierov trhovú hodnotu 22,54 miliardy eur, zatiaľ čo hodnota FCA na Wall Street je vyššia ako 28 miliárd USD.

Zlúčením týchto dvoch skupín by sa pod jednu strechu dostali značky Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Chrysler, Dodge, DS, Jeep, Peugeot, Citroën, Opel a Vauxhall.

Hovorca spoločnosti PSA uviedol, že nebude reagovať na fámy na trhu. „Neustále prebiehajú diskusie zamerané na vytvorenie jednej z vedúcich skupín pre mobilitu na svete,“ uviedol v krátkom vyhlásení Fiat Chrysler.

Skupina PSA nikdy neskrývala svoj záujem o konsolidáciu automobilového odvetvia, odmietla však poskytnúť detaily o aktuálnych rozhovoroch.

Ak Fiat Chrysler a PSA prekonajú politické aj finančné prekážky a spoja sa, obe automobilky by mohli zdieľať motory a automobilovú architektúru, čo by znížilo ich kapitálové výdavky a uvoľnilo hotovosť na investície do elektrických vozidiel a technológií na zníženie emisií požadovaných v Európe, Číne a na ďalších globálnych trhoch.

FCA je pod rastúcim tlakom na investície do technológie čistých áut. Na začiatku tohto mesiaca spoločnosti priznala, že čelí pokute 74 miliónov USD kvôli nesplneniu štandardov spotreby pohonných hmôt v USA. Automobilka sa tiež dohodla s americkým výrobcom elektrických áut Tesla, že začlení do svojej flotily tieto autá, aby spĺňala emisné štandardy v EÚ.

Generálny riaditeľ PSA Carlos Tavares veľkým automobilkám s pôsobnosťou po celom svete predpovedal "desať rokov chaosu" – regulačné orgány žiadajú kvôli vplyvu emisií na klimatické zmeny prechod na elektrické vozidlá.

Firma Fiat Chrysler Automobiles vznikla v roku 2014 zlúčením talianskeho výrobcu áut Fiat a americkej spoločnosti Chrysler, ktorú Fiat kúpil, keď sa nachádzala na pokraji bankrotu. V roku 2015 FCA nevyšiel pokus o spojenie s americkým konkurentom General Motors. Fiat Chrysler rokoval tento rok o fúzii s francúzskou automobilkou Renault, ale z dohody zišlo pre obavy francúzskej vlády v súvislosti s rolou japonskému partnera Renaultu, automobilky Nissan.

Súvisiace články

Aktuálne správy