Brusel prešetruje pomoc Maďarska firme Malév Ground Handling

EK prešetruje, či pravidlá Európskej únie týkajúce sa hospodárskej súťaže neboli porušené poskytnutím subvencií spoločnosti Malév Ground Handling, ktorá poskytuje služby pri pozemnom vybavovaní cestujúcich na letisku v Budapešti.

Európska komisia (EK) začala prešetrovanie, či Maďarsko neporušilo pravidlá Európskej únie týkajúce sa hospodárskej súťaže poskytnutím subvencií spoločnosti Malév Ground Handling, ktorá poskytuje služby pri pozemnom vybavovaní cestujúcich na letisku v Budapešti. EK v utorok uviedla, že chce zistiť, či opatrenia v oblasti financovania „v celkovej sume zhruba 21 mil. eur“, ktoré poskytli rôzne maďarské štátne subjekty v prospech Malév Ground Handling, boli v súlade s pravidlami EÚ.

Malév Ground Handling je bývalou dcérskou spoločnosťou maďarského národného leteckého prepravcu Malév, ktorý zbankrotoval v roku 2012. EK začala vyšetrovanie na základe sťažnosti konkurenta firmy Malév Ground Handling. V auguste 2017 totiž súkromná firma Budport podala sťažnosť, podľa ktorej rôzne kapitálové injekcie, odpísanie dlhu a úvery pre Malév Ground Handling predstavujú štátnu pomoc, ktorá nie je v súlade s pravidlami Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy