Indikátor ekonomického sentimentu v októbri medzimesačne vzrástol

Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) v októbri 2019 oproti hodnote minulého mesiaca vzrástol o 0,4 bodu na úroveň 98,3. Dôvera vzrástla najmä v stavebníctve a čiastočne v službách, naproti tomu výrazne klesla v priemysle a v menšej miere v obchode, kým u spotrebiteľov zostala relatívne stabilná. Aktuálne IES zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 5,3 bodu, zatiaľ čo výsledok rovnakého obdobia minulého roka prevyšuje o 0,3 bodu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Indikátor dôvery v priemysle v októbri poklesol o 13,3 percentuálneho bodu (p. b.) na hodnotu -12,3. Vývoj indikátora ovplyvnil najvýraznejšie očakávaný pokles produkcie na nasledujúce tri mesiace.
V októbri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 6 bodov na -9,0 vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 16 bodov.
Indikátor dôvery v obchode klesol v októbri v porovnaní so septembrom o 2,7 p. b. na hodnotu 20 vplyvom negatívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob.
Indikátor dôvery v službách v októbri vzrástol, jeho hodnota (8,7) sa v porovnaní so septembrom zvýšila o 1,7 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený priaznivými hodnoteniami očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu a dopyt za posledné tri mesiace respondenti hodnotili negatívnejšie.
Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku zostala v októbri relatívne stabilná. Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol oproti minulému mesiacu o 0,1 bodu na úroveň -7,7. Pesimistickejšie očakávania finančnej situácie domácností a celkovej hospodárskej situácie boli tlmené optimistickejšími očakávaniami úspor domácností, kým očakávania vývoja nezamestnanosti zostali prakticky nezmenené. Respondenti boli o 4,2 bodu menej optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok naďalej prevyšuje dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy