OPEC+ pri debate o limitoch vezme do úvahy aj spomalenie ťažby v USA

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom v aliancii OPEC+ budú na rokovaniach o limitoch na ťažbu v decembri brať do úvahy aj spomalenie rastu produkcie ropy v USA. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo energetiky.
„Je však predčasné hovoriť o výraznejšom obmedzení produkcie,“ citovala TASS štátneho tajomníka rezortu energetiky Pavla Sorokina.
Členovia OPEC+ sa dohodli, že od januára 2019 znížia svoju produkciu o 1,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne, aby podporili trh.
Dohoda vyprší koncom marca 2020 a predstavitelia krajín OPEC+ sa strenú 5. a 6. decembra, aby preskúmali ťažobnú politiku.
„Mechanizmus OPEC+ ukázal, že je efektívny, ale nie do nekonečna,“ povedal Sorokin.
„Ak sa pozriete na USA, vidíte výrazné spomalenie rastu produkcie v posledných troch až štyroch mesiacoch,“ dodal.
Rozmach ťažby z bridlíc v USA pomohol urobiť zo Spojených štátov najväčšieho producenta ropy na svete. USA tak predbehli Saudskú Arábiu aj Rusko.
Tento rok sa však tempo rastu ťažby z bridlíc spomalilo. Firmy v USA zredukovali počet vrtov aj pracovných miest pre nižšie ceny ropy a zemného plynu a pre obavy z ďalšieho vývoja cien komodity.
Spojené štáty nie sú súčasťou dohody veľkých producentov o znížení globálnej ťažby.
Analytici očakávajú, že americké firmy, ktoré ťažia z bridlíc, zverejnia v nasledujúcich dňoch slabé výsledky za 3. kvartál. Ceny ropy v USA totiž klesli o 17 % a zemného plynu o 31 %. Náklady na redukciu vrtov a pracovných miest tiež stlačia zisky v niektorých spoločnostiach, uviedli analytici pred zverejnením výsledkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy