Taliansko predalo dlhopisy za 7,5 miliardy eur s rekordne nízkymi výnosmi

Taliansko predalo nový dlh vo výške 7,5 miliardy eur s rekordne nízkymi výnosmi. Nová vláda v krajine tak zarába na oživení dopytu po svojich dlhopisoch.
Predaj nových talianskych päťročných a desaťročných dlhopisov prichádza tri týždne po tom, ako stredoľavá Demokratická strana a populistické Hnutie piatich hviezd ukončili týždne politickej neistoty a dohodli sa na vytvorení koalície. Investori zareagovali hromadením talianskeho dlhu a stlačili tak výnosy z neho na historické minimum.
Taliansko v piatok predalo päťročné dlhopisy s výnosom 0,26 % a 10-ročné s výnosom 0,88 %. Obe aukcie pritiahli solídny dopyt zo strany investorov, ktorí sa presúvajú na trhy aspoň s nejakým výnosom, keďže dve tretiny štátnych dlhopisov eurozóny sa obchodujú s negatívnymi úrokmi. Väčšina z cenných papierov s výnosom vyšším ako nula je talianskych.
„Vo svete, kde úrokové sadzby zostanú veľmi nízke a veľmi dlho, očakávame ďalší pokles výnosov,“ povedal Mark Dowding zo spoločnosti BlueBay Asset Management, ktorá vo svojich portfóliách uprednostňuje taliansky dlh.
Dowding dodal, že pokles výnosov získal ďalší impulz po nedávnom obnovení stimulov na nákup dlhopisov Európskou centrálnou bankou. A vďaka nižším výnosom vyzerá masívny dlh Ríma nad úrovňou 130 % hrubého domáceho produktu (HDP) udržateľnejší, čo priťahuje ďalších kupujúcich.
Nová vláda v Taliansku nahradila predchádzajúcu nestabilnú koalíciu Hnutia piatich hviezd s pravicovou populistickou stranou Liga Severu, ktorá v posledných 18 mesiacoch znervózňovala investorov svojou rétorikou proti Európskej únii (EÚ). Trhy tiež znepokojovali vyhliadky na nové voľby, ktoré by pravdepodobne posilnili pozíciu lídra Ligy Mattea Salviniho.

Súvisiace články

Aktuálne správy