NBS znížila odhad hospodárskeho rastu Slovenska

Národná banka potvrdila čísla, s ktorými iné inštitúcie a rôzni analytici pracujú už niekoľko týždňov.

Národná banka Slovenska (NBS) znížila odhad hospodárskeho rastu Slovenska na tento rok a aj na ďalšie roky. Prognózu rastu hrubého domáceho produktu pre tento rok znížila oproti predchádzajúcej prognóze o 0,8 percentuálneho bodu na 2,5 %. Odhad rastu pre budúci rok skorigovala taktiež o 0,8 percentuálneho bodu, a to na 2,4 % a pre rok 2021 o 0,1 bodu na 2,7 %. Vyplýva to z najnovšej prognózy hospodárskeho vývoja, ktorú NBS zverejnila v utorok.

Ako na tlačovej konferencii povedal guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, centrálna banka neprichádza s prekvapivou novinkou. Národná banka podľa neho potvrdila čísla, s ktorými iné inštitúcie a rôzni analytici pracujú už niekoľko týždňov. „Slovenská ekonomika dnes kráča dolu kopcom, zatiaľ však pred nami nie je žiadna priepasť,“ povedal Kažimír.

Aj ekonomika má podľa Kažimíra svoj prirodzený cyklus, ktorý je prehlbovaný výrazne negatívnymi externými faktormi. Ide napríklad o neistotu okolo brexitu. Zároveň sú tu podľa neho aj ďalšie negatívne riziká, či už na blízkom východe, ale napríklad aj napätie medzi USA a Čínou. Tieto faktory sa prenášajú do ekonomiky, čo sa odzrkadľuje na apetíte investovať.

Neistota tu ešte podľa Kažimíra nejaký čas bude. „Našou povinnosťou je nepanikáriť a neprehlbovať ju. Sme presvedčení o tom, že hovoriť o kríze alebo recesii, nie je na mieste. Na mieste je byť ostražitý a investovať úsilie do udržateľnej ekonomiky,“ skonštatoval Kažimír.

Agentúra SITA bude správu aktualizovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy