Dublin je stále najobľúbenejšou voľbou pre firmy pri presune do EÚ

Írska metropola Dublin je stále najobľúbenejšou voľbou spoločností z oblasti finančných služieb, ktoré presúvajú svoje centrály z Británie do Európskej únie (EÚ), aby si udržali voľný prístup na jej trh aj po brexite. Ukázali to najnovšie údaje poradenskej firmy EY.
Podľa týchto údajov od referenda o brexite (v roku 2016) sa 29 veľkých nadnárodných spoločností zaviazalo presťahovať zamestnancov alebo operácie z Británie do Dublinu.
Druhé je Luxembursko, ktoré prilákalo 25 spoločností a tesne za nim je nemecký Frankfurt nad Mohanom s 24 firmami.
Podľa EY Dublin prilákal hlavne poisťovacie a bankové spoločnosti a správcov aktív, ako aj významnú časť tzv. systémovo dôležitých globálnych bánk. Medzi spoločnosťami, ktoré si vybrali Luxembursko, sú väčšinou správcovia aktív a poisťovne, zatiaľ čo Frankfurt si vybrali najmä veľké investičné banky.
EY tiež poznamenala, že v uplynulých troch mesiacoch sa počet oznámení o presunoch firiem poskytujúcich finančné služby výrazne znížil. To naznačuje to, že pozastavili alebo spomalili svoje prípravy na brexit po tom, ako došlo k odkladu jeho termínu na koniec októbra.
Cormac Kelly, vedúci oddelenia finančných služieb EY v Írsku, uviedol, že tie firmy, ktoré sa presťahovali, už získali licencie a sú pripravené pokračovať v operáciách v EÚ ako „obvykle“.
„Výzvou pre nich je spustenie nových subjektov v celej európskej jurisdikcii, kde sú podmienky na trhu ťažké, požiadavky regulačných úradov náročné a potreba znižovania nákladov a zvyšovania produktivity neúprosná,“ skonštatoval Kelly.
„Vzhľadom na pokračujúce nejasnosti okolo politického prostredia v Spojenom kráľovstve a neistotu, pokiaľ ide o termín brexitu, firmy naďalej venujú čas a úsilie plánom na odchod bez dohody, ale väčšina z nich vážne dúfa, že čoskoro dôjde k jasnému uzneseniu,“ dodal.
Profesor Neil Gibson, hlavný ekonóm v EY Ireland, uviedol, že najvyššie postavenie Dublinu v rebríčku relokácií je obzvlášť povzbudivé vzhľadom na snahu sektora o znižovanie nákladov.
Spomaľovanie rastu cien nehnuteľností v írskej metropole a veľmi priaznivé inflačné podmienky sú vzhľadom na tempo hospodárskeho rastu Írska mimoriadne užitočné a do istej miery neočakávané. V prípade brexitu bez dohody budú nové firmy generovať príjmy, ktoré môže vláda investovať na vybalansovanie strát inde v ekonomike, dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy