Bariéry v obchode spomaľujú americké hospodárstvo

Väčšie bariéry v obchode, vrátane ciel prezidenta Donalda Trumpa, spomaľujú americké hospodárstvo a znižujú príjmy domácností. Upozornili na to v stredu (21. 8.) experti z rozpočtového výboru Kongresu (CBO).
CBO vo svojej správe uviedol, že zmeny v politike USA a v zahraničnom obchode od januára 2018 znížia hrubý domáci produkt (HDP) krajiny upravený o infláciu o 0,3 % oproti úrovni, ktorú by inak dosiahol do roku 2020. Predpovedal tiež, že obchod znížil skutočný príjem priemernej americkej domácnosti o 0,4 % alebo 580 USD (522,33 eura).
CBO tiež predpovedá vo fiškálnom roku, ktorý sa končí 30. septembra 2019, vyšší federálny deficit, a to 960 miliárd USD, čiastočne aj v dôsledku väčších vládnych výdavkov. A upozornil, že už na budúci rok deficit prekročí hranicu 1 bilión USD, teda o dva roky skôr, ako sa očakávalo. A medzi fiškálnymi rokmi 2020 a 2029 dosiahne v priemere 1,2 bilióna USD.
Z dlhodobého hľadiska prognóza CBO predpokladá, že federálny dlh vzrastie zo 79 % HDP v roku 2019 na 95 % v roku 2029.
Predpokladaný vplyv obchodnej politiky prezidenta Trumpa na ekonomiku a domácnosti je v rozpore s tým, čo tvrdí Biely dom, podľa ktorého obchodný spor s Čínou neškodí americkému hospodárstvu. Prezident Trump sa chce uchádzať o znovuzvolenie v roku 2020.
A od 1. septembra chce Trump zvýšiť clá na ďalšie čínske produkty.
„Naša ekonomika je taká silná, prepáčte!“ napísal Trump v stredu na sociálnej sieti Twitter v reakcii na obavy z recesie. A obvinil médiá, že šíria falošné správy, kým on vyvíja tlak na Federálny rezervný systém, aby podporil hospodársky rast znížením úrokových sadzieb.
Obavy z recesie vyvolali turbulencie na dlhopisovom trhu minulý týždeň, ale CBO predpovedá, že americká ekonomika bude ďalej rásť.
Rozpočtový výbor ponechal svoju prognózu hospodárskeho rastu USA v roku 2019 nezmenenú na úrovni 2,3 %. Aj keď je to spomalenie z vlaňajších 2,5 %, CBO sa domnieva, že vyššie výdavky federálnej vlády vyvážili tlak obchodného sporu, vrátane zníženia vývozu, na ekonomiku.
V nasledujúcom roku 2020 odhaduje CBO spomalenie hospodárskeho rastu na 2,1 %, a potom v ďalších rokoch jeho postupné zmiernenie v priemere na 1,8 %.
CBO však upozornil, že rastúce spotrebiteľské ceny vyvolané vyššími clami znížia kúpnu silu domácností a zvýšia firmám náklady na investície.
Výbor predpokladá, že vplyv ciel na obchodné toky, ceny a produkciu sa zvýši v priebehu budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy