USA a Čína si znova sadnú za rokovací stôl

Donald Trump a čínsky prezident Si Tin-pching sa stretnú na budúci týždeň na samite G20. Tým sa obnovia rokovanie o obchodnej dohode. Rokovania boli pozastavene v máji po tom ako Trump zvýšil cla na 25% v objeme 200 mld USD. Čínske ministerstvo obchodu však dúfa že USA budú vytvárať podmienky na rozumné rokovania. Dolár dnes reagoval na vyhlásenie Federálneho rezervného systému, ktorý sa vyjadril že využije nástroje na podporu ekonomiky podľa potreby. Trh teda predpokladá znižovanie úrokovej sadzby.

Najväčší skokan dňa v rámci indexu S&P 500 bola spoločnosť Oracle Corporation, ktorej akcie vzrástli o 8,22 %. Dôvodom rastu bolo zverejnenie kvartálnych výsledkov, ktoré prekonali očakávania trhu. Spoločnosť dodáva softvér pre správu podnikových informácií. Spoločnosť ponúka databázy a relačné servery, vývoj aplikácií a nástroje na podporu rozhodovania a podnikové podnikové aplikácie.

Bank of Japan nebude meniť svoju menovú politiku. Usúdila že v stave kedy vo svete pribúdajú obchodne spory a nepriaznivé vyhliadky svetovej ekonomiky, nebude vhodne  meniť aktuálne nastavenie menovej politiky. Tak isto aj Taiwanská centrálna banka, nebude meniť úrokovú sadzbu a ponechá ju na úrovni 1,375 %. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei + 0,60 %, Hang Seng Index + 1,24 %, CSI 300 + 3,03  %.

Taliansky premiér Conte vyhlásil, že fiškálne pravidla EÚ by bolo potrebne upraviť. Chcel by aby sa zamerali na hospodársky rast než na finančnú stabilitu. Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve poklesli medzimesačne o 0,5%. Centrálna banka vo Veľkej Británie nebudem meniť svoju základnú úrokovú sadzbu a ponechá ju na úrovni 0,75%. Spotrebiteľská dôvera v EÚ klesla medzimesačne o 0,7 b.. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 + 0,39 %, CAC 40 + 0,31 %, DAX + 0,38 %.

Deficit bežného účtu USA sa v prvom štvrťroku 2019 znížil na 130,4 mld. USD. Počet nových žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA klesol na 216 tis. trh očakával 220 tis. Philadelphia Fed Manufacturing Index v Spojených štátoch klesol na 0,30 indexu bodov v júni z 16,60 Index bodov v máji 2019. Toto je najnižšia hodnota od februára, kedy index klesol pod nulu na jeden mesiac. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: DJIA + 0,94 %, S&P 500 + 0,97 %, NASDAQ + 0,80 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy