MMF zlepšil prognózu rastu americkej ekonomiky

Fond očakáva, že hospodárstvo USA v tomto roku vzrastie o 2,6 %, oproti predošlej predikcii ide o zlepšenie o 0,3 percentuálneho bodu.

Medzinárodný menový fond (MMF) zlepšil prognózu rastu americkej ekonomiky v tomto roku. Upozornil však, že stupňujúce sa spory v oblasti obchodu by mohli túto predikciu ohroziť. MMF predpokladá, že hospodárstvo USA v tomto roku stúpne o 2,6 percenta. V porovnaní s predošlou prognózou je to zlepšenie o 0,3 percentuálneho bodu. V budúcom roku sa americká ekonomika podľa fondu zväčší o 2 percentá. Informuje o tom portál foxbusiness.com.

MMF poznamenal, že ekonomika USA je v súčasnosti vystavená viacerým rizikám, pričom hlavným z nich sú clá, ktoré administratíva prezidenta Donalda Trumpa uvalila na mnohé krajiny. „Toto je riziko, ktorá nás najviac znepokojuje v súvislosti s americkou ekonomikou,“ povedal Nigel Chalk, šéf misie MMF pre USA. Fond vo svojej správe vyzýva USA, aby opätovne prehodnotili clá. Poznamenal tiež, že obchodný deficit USA voči Číne pravdepodobne bude pretrvávať. Namiesto toho MMF Spojeným štátom americkým odporúča zmeny vo fiškálnej oblasti a reformy s cieľom zlepšiť produktivitu a celkovú konkurencieschopnosť.

https://www.foxbusiness.com/economy/imf-bullish-on-us-economy-but-warns-of-trade-war-wildcard

Súvisiace články

Aktuálne správy