USA a Čína dosiahli minulý týždeň na rokovaniach pokrok

Spojené štáty a Čína dosiahli minulý týždeň na rokovaniach v Pekingu „solídny pokrok.“ Cieľom oboch strán je preklenúť rozdiely v názoroch počas ďalších rozhovorov, ktoré pokračujú tento týždeň. Vyhlásil to ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow.
Kudlow novinárom v stredu (3. 4.) na podujatí organizovanom spoločnosťou Christian Science Monitor povedal, že Čína počas rozhovorov po prvýkrát uznala problémy, o ktorých USA hovoria už roky.
Tímy vyjednávačov z oboch strán v stredu odštartovali v poradí už deviate kolo rokovaní s cieľom ukončiť obchodný spor, ktorý prehĺbil neistotu pre podniky a investorov a brzdí aj výhľad globálnej ekonomiky.
Americkú delegáciu vedú obchodný zástupca Robert Lighthizer a minister financií Steven Mnuchin a čínsku vicepremiér Liu Che.
Kudlow vyjadril optimizmus, že obe strany tento týždeň vyriešia ďalšie sporné body. „Budú tu tri dni, možno viac,“ povedal novinárom.
Americký prezident Donald Trump prijme vo štvrtok večer čínskeho vicepremiéra, oznámil Biely dom.
A vo štvrtok by mohol byť zverejnený aj dátum stretnutia medzi Trumpom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, informovali noviny Wall Street Journal (WSJ) s odkazom na nemenované zdroje. WSJ však zároveň uviedli, že tieto plány sa môžu zmeniť.
Spojené štáty a Čína si od júla 2018 zaviedli navzájom clá za stovky miliárd dolárov.
Očakáva sa, že Čína sa v snahe dosiahnuť dohodu, zaviaže zvýšiť nákupy amerických poľnohospodárskych, energetických a priemyselných produktov. Podľa zdroja z USA Čína bude mať na splnenie týchto záväzkov približne šesť rokov. Presnejšie čísla ohľadne nákupov neboli stanovené, dodal zdroj.

Súvisiace články

Aktuálne správy