Nezamestnanosť v Česku zotrvala v auguste na úrovni tesne nad 3 %

Nezamestnanosť v Česku zotrvala v auguste na júlovej úrovni 3,1 %. Bez práce bolo 230.499 ľudí, čo je najnižšia augustová hodnota od roku 1997. Počet voľných pracovných miest sa v auguste zvýšil na viac než 313.000. Uviedol to server novinky.cz, ktorý zverejnil údaje Českého štatistického úradu.
Podľa úradu trh práce najviac ovplyvňujú dobrá kondícia českej ekonomiky a sezónne práce, ktoré sú stále v plnom prúde. Týka sa to najmä stavebníctva, lesníctva, poľnohospodárstva, rastlinnej výroby, cestovného ruchu a gastronómie.
Najnižšia, 2-percentná miera nezamestnanosti je v Juhočeskom a Pardubickom kraji. Naopak, v Ústeckom a Moravskosliezskom kraji je to rovnako 4,7 %, čo je najviac v krajine.
„Stále platí, že český trh práce je extrémne vyčerpaný a zamestnávatelia, ktorí na úrady práce prihlasujú ďalšie a ďalšie nové miesta, tak robia skôr zo zotrvačnosti než z presvedčenia, že sa im podarí zohnať nových zamestnancov,“ komentovala situáciu na trhu práce hlavná ekonómka Raiffeisenbank Helena Horská.
„V ďalších mesiacoch očakávame, že miera nezamestnanosti vplyvom priaznivých sezónnych faktorov ešte poklesne pod hranicu 3 %. Ku koncu roka sa však, naopak, vplyvom nepriaznivých sezónnych faktorov vráti mierne nad túto úroveň,“ odhadla.
Podľa hlavného ekonóma BH Securities Štěpána Křečka „desaťtisíce ľudí odmietajú pracovať a radšej preferujú život na sociálnych dávkach“. Zamestnávatelia reagujú na nedostatok pracovných síl rastom miezd a zavádzaním nových zamestnaneckých benefitov. „Situácia na trhu práce roztáča inflačnú špirálu v ekonomike, na ktorú pravdepodobne zareaguje Česká národná banka rastom úrokových sadzieb,“ domnieva sa Křeček.

Súvisiace články

Aktuálne správy