Rast nemeckých dovozných cien dosiahol v júli 15-mesačné maximum

Nemecké dovozné ceny zaznamenali minulý mesiac najvýraznejšie tempo rastu za 15 mesiacov, napriek tomu ich vývoj zaostal za očakávaniami. Ukázali to vo štvrtok údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.
Dovozné ceny sa v júli zvýšili medziročne o 5 % po 4,8-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Júlové tempo rastu je najvyššie od apríla 2017, keď sa dovozné ceny zvýšili o 6,1 %. Napriek tomu rast zaostal za očakávaniami, keďže ekonómovia počítali so zvýšením cien o 5,2 %.
Najviac sa pod zrýchlenie rastu cien podpísali ceny ropy a ropných produktov. Bez ich započítania sa dovozné ceny v Nemecku zvýšili o 2,1 %.
V medzimesačnom porovnaní dovozné ceny v júli o 0,2 % klesli, čo predstavuje prvý pokles za päť mesiacov. V júni ešte zaznamenali rast o 0,5 %. Ekonómovia očakávali stagnáciu.
Čo sa týka medziročného vývoja cien vývozu, pokračovali v júli v raste, pričom tempo rastu sa mierne zrýchlilo. Dosiahlo 1,9 % po 1,8-percentnom raste v júni. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vývozné ceny stagnovali, zatiaľ čo v júni zaznamenali rast o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy