Finančná anorexia: Je vám trápne kúpiť si niečo pre seba?

, lexpress Foto: getty images

Pravým opakom nutkania k nákupom je pocit viny pri míňaní vlastných peňazí na seba, aby ste si urobili radosť. Tento postoj v sebe skrýva tendenciu k ponižovaniu vlastnej osoby a často svedčí o intenzívnej potrebe bezpečia.

Vždy, keď vám napadne zájsť si niečo kúpiť, opakuje sa rovnaký scenár. Vstúpite do obchodu, nájdete si niečo, čo sa vám páči, vyskúšate si to a cestou k pokladni si položíte otázku. Skutočne to potrebujem? A nasledujú ďalšie, spochybňujúce nákup. Nakoniec dospejete k záveru, že to je príliš drahé a odchádzate z obchodu s prázdnymi rukami. Nálada na bode mrazu hraničí s nahnevanosťou. Ako by to bol problém stotožniť sa s myšlienkou, že nákupom si dožičíte okamžitú radosť. Úplne iná situácia je ale nakupovanie pre druhých. Vtedy viete, že chcete urobiť radosť iným, napríklad svojim blízkym.

Pre niektorých ľudí peniaze predstavujú moc a slobodu. Sú spájané s radosťou. Pre iných sú naopak synonymom zdržanlivosti a smútku. Títo ľudia majú strach, že by im mohli raz chýbať, budúcnosť považujú za neistú. Nemíňať peniaze pre nich znamená uspokojovať potrebu bezpečia, chrániť sa pred neznámym, z ktorého majú obavy. Patrí to k pradávnym obavám, ako je strach zo smrti alebo choroby. "Takíto ľudia sa boja, že budú bez prostriedkov a nebudú tak môcť čeliť ťažkostiam, ktoré ich čakajú," uvádza psychologička Marie-Claude Françoisová-Laugierová, autorka knihy Peniaze v manželstve a v rodine.

Problém s výdavkami môže spôsobovať negatívna skúsenosť z minulosti. Neraz je to strata zamestnania a obmedzenie príjmu, kedy musíte obracať každé euro. Keď máte z čoho, nakupovanie je jednoduché, s radosťou ich dokážete míňať. Keď ich nemáte a nič nekupujete, necítite žiadnu frustráciu. Zlom nastáva, keď sa finančná situácia zlepší a napriek tomu si nedokážete urobiť radosť. Všetko je tak, ako keby vám aj naďalej peniaze chýbali a museli ste za každú cenu šetriť na prípadné ďalšie ťažké obdobie.

"Prílišný strach z toho, že nebudete mať dosť peňazí, a z toho plynúce tendencie k finančnej anorexii, je príznačný pre hlboko zakorenený strach nielen z nedostatku peňazí, ale predovšetkým z nedostatku bezpečia," upresňuje psychologička. "Finančná anorexia je niečo celkom iné než lakomosť. Čiastočne sa dá vysvetliť tým, ako títo ľudia prežívali detstvo. Človek, ktorému hovorili, že je nikto a nič neznamená, môže byť potom presvedčený, že nemá žiadnu vnútornú hodnotu. Bude mať sklony dávať darčeky svojim blízkym, míňať na nich peniaze, ale pre seba nie. Z tejto ničotnej  sebaúcty často pramení istá forma asketizmu. Takí ľudia si myslia, že nemajú právo urobiť si radosť a kúpiť si vec, ktorá sa im páči. Akoby si hovorili, že si to nezaslúžia," dodáva Marie-Claude Françoisová-Laugierová.

Máte podobný problém? Ak ste sa aj vy dostali do takejto slepej uličky, môže byť užitočné o tom hovoriť. Nie je nutné navštíviť psychológa, aj debata s niektorým členom rodiny alebo priateľom môže mať ozdravný účinok. Môžete potom pokračovať tým, že si dožičíte malú radosť, napríklad lístok do kina alebo knižku. "Predovšetkým ide o to nájsť znova chuť urobiť si radosť. To môže byť príjemnejšie v spoločnosti ďalšej osoby. Prečo si napríklad nedopriať pohárik na terase s priateľmi?" uzatvára Marie-Claude Françoisová-Laugierová.

Súvisiace články

Aktuálne správy