USA požiadali Saudskú Arábiu a ďalších členov OPEC o zvýšenie ťažby ropy

USA potichu požiadali Saudskú Arábiu a niektorých ďalších členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), aby zvýšili produkciu približne o 1 milión barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou.
Ojedinelá žiadosť prichádza potom, čo maloobchodné ceny benzínu v USA vyskočili na najvyššiu úroveň za 3 roky, a potom, čo sa americký prezident Donald Trump na Twitteri sťažoval na politiku OPEC a nárast cien čierneho zlata. Washington tiež prednedávnom odstúpil od jadrovej dohody s Iránom a oznámil znovuzavedenie sankcií voči krajine.
Aj keď americkí zákonodarcovia tradične kritizujú OPEC v časoch vysokých cien ropy a vláda v prípade nutnosti vyzývala kartel, aby pumpoval viac ropy, je neobvyklé, aby Washington požadoval konkrétne zvýšenie ťažby. Tiež nie je úplne jasné, akým spôsobom bola žiadosť americkej vlády odkomunikovaná.
Podľa zdrojov sa o žiadosti diskutovalo na stretnutí ministrov ropného priemyslu niektorých arabských štátoch, ktoré sa konalo počas víkendu v Kuvajte. Ministri vo vyhlásení zverejnenom po stretnutí prisľúbili, že zabezpečia, aby boli k dispozícii stabilné dodávky ropy. Týmto spôsobom chcú pokryť rastúci dopytu a vykompenzovať pokles ťažby v niektorých regiónoch.
Saudská Arábia a Rusko tiež v máji navrhli mierne zvýšenie produkcie, s čím však ešte musia súhlasiť ďalší členovia skupiny.
OPEC a skupina producentov mimo kartel, vrátane Ruska, Mexika a Kazachstanu, sa koncom roka 2016 dohodli na obmedzení ťažby celkovo o 1,8 milióna barelov denne. Cieľom dohody bola podpora cien. Medzičasom cena referenčnej severomorskej ropy Brent vyskočila z úrovne pod 45 USD za barel, na ktorej sa nachádzala pred dohodou, na vyše 80 USD (68,16 eura) za barel v máji 2018.
OPEC a spojenci kartelu budú diskutovať o ťažobnej politike na stretnutí, ktoré sa bude konať 22. a 23. júna vo Viedni. Saudskoarabský minister ropného priemyslu Chálid al-Fálih v máji povedal, že Saudská Arábia chápe obavy spotrebiteľských krajín týkajúce sa vysokých cien ropy. Dodal, že OPEC a jeho spojenci zrejme zvýšia produkciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy